U trajektnoj luci u Supetru na otoku Braču u subotu, 6. srpnja 2019. u 10:15 h, održat će se, ispred samog trajekta, prosvjed za besplatan trajekt za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka, u organizaciji udruga Crveni križ Brač i „Brački pupoljci“.

Ovim želimo ukazati na manjak empatije vladajućih prema otočkoj djeci s teškoćama u razvoju i potrebi da se odmah i kroz hitnu proceduru donese izmjena članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim bi se konačno osigurao besplatan trajektni prijevoz za odlazak na terapije na kopno – poručuju iz Udruge Brački pupoljci.

Poziv prenosimo u cijelosti.
.

Udruga „Brački pupoljci“ za ovo pravo bori se već 10 godina i na ovu temu od početka tražimo da se hitnom procedurom to uvrsti i omogući kroz izmjenu jednog jedinog članka u Zakonu.

Dakle, ne za mjesec, dva ili tri, već se to može napraviti odmah ako postoji volja.

Nadalje, nemamo ništa protiv cjelovite izmjene Zakona koje najavljuje ministarstvo, kad i ako se ona uopće dogodi, ali već sada, uz ostale izazove života na otoku, među roditeljima ima veliki broj onih koji jedva financiraju i osnovne obaveze. Kada se uzme u obzir da na cijenu trajektne karte za odlazak na neophodne terapije na kopno zna otpasti u prosjeku i preko 3.000 kuna mjesečno, onda je jasno naše inzistiranje za uvrštavanje prijedloga izmjena članka 47. u
hitnu proceduru i prije ljetne saborske stanke.

Nažalost, priču o donošenju cjelovitog i novog zakona, koje će se te izmjene eventualno uvrstiti, slušamo već godinama pa je teško povjerovati da će se one početi i događati u listopadu, kako navodi ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Pri tom, moramo naglasiti kako taj „novi“ zakon još nije ni u fazi savjetovanja sa širom javnosti, koju obavezno mora proći te zbog različitih zakonskih rokova, ne može nikako biti usvojen iza ljeta kako sad, po novome, obećavaju.

Također, od donošenja tog novog zakona do njegove implementacije proći će još sigurno tri do šest mjeseci te tako, praktički, dolazimo do toga da djeca s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka još sigurno godinu dana neće imati pravo na besplatan trajekt.

Ponavljamo, ovo je isključivo u slučaju da se nešto počne događati ove godine u što, poučeni dosadašnjim iskustvom, sumnjamo.
.

Neovisno o ljetnoj saborskoj stanci, postoji mogućnost da Vlada, na jednoj od svojih sjednica u narednim danima, uredbom omogući ovo pravo, ako imaju uopće želje slušati i pomoći najranjivijim skupina našeg društva.

Stoga, pozivamo sve ljude dobroga srca da nam se pridruže i pomognu da djeca s teškoćama u razvoju s otoka Brača i svih ostalih hrvatskih otoka ostvare ovo pravo koje im jamči dostojanstveni život.

Također, pozivamo i cijenjene predstavnike medije da dođu u Supetar i poprate ovaj događaj – poručili su.

Maja Bonačič Proti
.

POZIV POKRETAČIMA

Pozivamo sve otočane da daju podršku Bračkim pupoljcima i Crvenom križu te da se ponovno pokaže snaga otočana kad je NEŠTO ZBILJA VAŽNO.

_________
Izvor: Brački pupoljci
Naslovna fotografija: Andreja Baraba