UŠTEDI ENERGIJU
July 28, 2021

BRAČ - Predavanje Bolski potoci

U organizaciji Općinske knjižnice „Hrvatska čitaonica“ u Bolu dr. sc. Jakov Karmelić održat će predavanje Bolski potoci u četvrtak, 29. srpnja, u dvorištu knjižnice s početkom u 21.00 sat

.

Na području općine Bol kao i u brojnim vapnenačkim i krškim krajevima ne postoje stalni površinski tokovi - potoci. Postoje četiri značajna bujičina vodotoka. Padine niz Bolsku krunu su prirodni slijev velikog nagiba s kojega površinska voda nakon obilnih kiša teče u bujičnim vodotocima.

Nakon povodnja 1891. godine koji je prouzročio katastrofalne posljedice, odlučeno je napraviti opsežne hidrotehničke radove te su se kamenom obložila korita nastalih bujica sagradile vaške i brane. Predmetnim uređenjem osigurala su se dva bujična toka od daljnjeg ispiranja, erozije i obrušavanja te nesmetano protjecanje vode bez da se ugroze okolni vinogradi i objekti.

Ove godine navršava se 130 godina od rušilačkog povodnja 1891. godine. Jakov Karmelić podsjetit će nas na to doba, posljedice povodnja, uređenje vodotoka kroz noviju bolsku povijest kao i trajne spomene (križ i spomen ploču na zgradi nasuprot Doma kulture) koji nas opominju na opasnosti povodnja i stalnu potrebu održavanja vodotoka.

 

 

 

__________
Izvor: bolinfo.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram