BRAČ – Priča o kamenu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 05.10.2017. - Vrijeme čitanja: 2min

Sinoć je u Dvorani Hrvatskog skupa pred brojnom i zainteresiranom publikom predstavljena knjiga „Brač Bourgogne: priča o kamenu“.

Knjiga je izdana kao jedan od ostvarenih projektnih rezultata zajedničkog dvogodišnjeg projekta „Brač Bourgogne: Priča o kamenu“ dviju pučiških škola, Osnovne škole Pučišća i Klesarske škole, te dvije francuske škole iz Dijona.

Projekt je financiran iz europskog programa Erasmus+, a knjigu je izdala Osnovna škola Pučišća. O knjizi je govorila dr. sc. Lucija Puljak, urednica izdanja i predstavnica izdavača te su svoj doprinos knjizi odnosno dio svog rada s učenicima kroz istraživanja predstavili učitelji. Motivirani činjenicom da dio krajolika ruralnih krajeva Burgundije iznenađujuće podsjeća na kulturni krajolik Brača, projektni tim poveznicu nalazi u ranom srednjem vijeku odnosno u kamenu, kulturi eksploatacije i obrade kamena te kulturi građenja. Istražujući srednjovjekovne crkvice otoka Brača, brački statut, gradnju vapnenica te život u srednjem vijeku učenici su se sa svojim zavičajem odnosno svojim predcima povezali na najbolji mogući način – postavljajući pitanja i istražujući. Nakon dvije godine rada, uz izdanu knjigu, ostala je opsežna pisana i foto-dokumentacija rada na projektu te iskustvo zajedničkog rada i druženja s francuskim partnerima, rečeno je u predstavljanju.

Večer su obogatili učenici Duje i Jure koji su nam na pučišken govoru, koristeći gotovo zaboravljeni jezik japjeničara, ispričali priču o gradnji vapnenica i životu graditelja vapnenica.

Dr. sc. Lucija Puljak predstavila je i dvije škole iz Dijona, kao i francusku pokrajinu Burgundiju, izazivajući nas da u izloženim fotografijama prepoznamo koje su fotografije snimane na Braču, a koje u Burgundiji – što je gotovo nemoguć zadatak. Sve izložene fotografije, kao i fotografije u knjizi nastale su u školskim foto-radionicama škola partnera u projektu.

Predstavljanje, u organizaciji OŠ Pučišća i Narodne knjižnice „Hrvatski skup“ Pučišća dio je ovogodišnje proslave sv. Jere, pučiške fjere.

 

Izvor: braconline.com.hr