Na brojna pitanja o morskim proizvodima odgovara Općina Postira u novom promotivnom i edukativnom videu

Kako znati izabrati svježu ribu na ribarnici? Kako je očistiti i pripremiti za kuhanje ili pečenje? Zašto uopće jesti ribu, kakav utjecaj to ima na naše zdravlje? A na naš okoliš?

Na ta i brojna druga pitanja, odgovara Općina Postira u novom promotivnom i edukativnom videu nastalom u sklopu projekta “Uspostavljanje suvremene ribarnice i promocija proizvoda ribarstva”. Projekt je to kojim Općina Postira želi povećati potrošnju proizvoda malog obalnog ribarstva, ali i omogućiti upravo malim ribarima higijenski prihvatljive uvjete prodaje ulova.

 

Videom do povećane potrošnje morskih proizvoda

Video se reproducira uz samu novu, suvremenu ribarnicu, u centru Postira, na digitalnom totemu, zajedno s drugim promotivnim i informativnim materijalima, a vjerujemo kako će upravo ovaj format potaknuti interes lokalnog stanovništva, ali i posjetitelja (s obzirom da je video dostupan i na engleskom jeziku), da ribi i drugim plodovima mora, daju dodatnu šansu i tako unaprijede vlastitu prehranu, a istovremeno i lokalno ribarstvo.

 

Edukativni video je dostupan na POVEZNICI.

 

 

 

 

Ne može jednostavnije – evo kako izabrati i očistiti svježu ribu!

Općina Postira u novom promotivnom i edukativnom videu nastalom u sklopu projekta “Uspostavljanje suvremene ribarnice i promocija proizvoda ribarstva” donosi vizualne i tekstualne upute o tome kako znati prepoznati svježu ribu na ribarnici, i kako je onda očistiti i pripremiti za daljnju obradu!

 

Kako odabrati svježu ribu?

Iskusno će oko već po izgledu ribe znati je li riba svježa. A za sve ostale, evo kako odabrati dobar komad na ribarnici:

Pomirišite je! Stara riba miriše na amonijak, a svježa ima blagi, neutralan miris.
Dotaknite je! Na svježoj ribi neće ostati udubljenje, a meso je čvrsto.
Pogledajte je u oči! Oči moraju biti malo izbuljene i bistre, a ne mutne i upale.
Proučite je! Škrge moraju biti crvene, koža vlažna i glatka, a ljuske sve na broju.

Kad ste sigurni da ste odabrali najbolji mogući komad, vrijeme je da ribu pripremite za kuhanje, pečenje, friganje ili gradelavanje!

 

Kako očistiti ribu?

(1) Operite ribu pod mlazom vode.
(2) Odstranite ljuske, tupom stranom noža, od repa prema glavi.
(3) Zarežite ribu po duljini, od škrga prema repu.
(4) Uklonite utrobu i škrge.
(5) Isperite ribu još jednom pod mlazom vode.
(6) Po želji, filetirajte ribu – režite je što bliže kosti, od glave prema repu pa obratno.
(7) Nožem odvojite kosti rebra, a pincetom preostale kosti.

 

 

Projekt naziva “Uspostavljanje suvremene ribarnice i promocija proizvoda ribarstva” kojeg provodi Općina Postira, odobren je na natječaju LAGUR-a Brač, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Ukupna vrijednost projekta je 261.475,00 HRK, od čega Europska Unija sufinancira 85%, a Republika Hrvatska 15%.

__________
Autor: Poduzetnički centar Aktiva
Naslovna fotografija: Poduzetnički centar Aktiva