BRAČ – Prva replika bazilike Sv. Petra izrađena je i nalazi se u Pučišćima

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 02.01.2019. - Vrijeme čitanja: 2min

Do sada jedina replika bazilike Svetog Petra, stara sto godina i izrađena od gipsa, čuva se u Vatikanskom muzeju. No, u našim Pučišćima izrađena je prva replika bazilike od kamena na svijetu. Naravno – bračkog.

Pučišća, srce kamenog otoka Brača. U njima se nalazi prva na svijetu kamena replika bazilike sv. Petra, izrađena od bračkog kamena. Savršenstvo je to minijature – prenosi HRT.
.

Josip Radić: “Ona je i izvana i iznutra kao prava. Postavio sam unutra stupove baš kao kod prave da drže baziliku.“

Josip Radić umirovljeni je časnik Hrvatske vojske. Pučišćanin koji je od kamena pobjegao i kamenu se vratio. Samouki umjetnik, autor zadivljujućih replika zvonika i crkava. Kruna rada mu je bazilika.

Bazilika teži oko dvjesto kilograma. U omjeru je 1:200 i gradila se pet godina prema originalnim nacrtima iz Vatikanskog muzeja, zahvaljujući Pučišćaninu nadbiskupu Nikoli Eteroviću, apostolskom nunciju.

“Kao pravu kuću kad gradiš,najvažniji su temelji. Evo, ovo je teško ovo sam mislio da neću moći , jer puno je to prozora”, napominje Radić. Bazilika sv. Petra, remek-djelo graditeljstva i umjetnosti, posebno je mjesto za vjernike. Sutra će iz nje Papa poslati poruku gradu i svijetu. “Evo, to je taj balkon gdje on stane, i govori Urbi et orbi. Pokušat ću ja napravit i jednog malog kamenog papu da vidimo hoće li stajat”, pokazuje Radić.
.

Bazilika je pri kraju. Još kupola, križevi, gotova će biti do Uskrsa.

“Zadovoljan sam , nisam ni sam vjerovao da ću ovo napraviti”, naglašava umjetnik. Strpljenje, na tisuće sati rada, promišljanja, pokušaja. Odvojiti se od nje bit će teško. “E, da znaš kako. Ona mi dođe kao dijete, ne jedno nego tri”, rekao je.

Joškova je želja da replika obiđe Hrvatsku. A onda smiraj nađe u Vatikanskom muzeju. Na čast klesarske tradicije i bračkog kamena.

Reportažu pogledajte na stranicama HRT-a.

__________
Izvor: HRT
Fotografija: