UŠTEDI ENERGIJU
June 9, 2022

BRAČ - Srednja klesarska škola Brač

Srednja klesarska škola na Braču s dugogodišnjom tradicijom i programom koji je zaštićen i kao naše nematerijalno dobro

Bez obzira na tradiciju, odlične uvjete školovanja i smještaj, svake godine srednja klesarska škola na Braču muku  muči kako privući mlade - prenosi magazin.hrt.hr

 

SREDNJA KLESARSKA ŠKOLA

Oprostite, je li normalno, kaže jedna mještanka Pučišća, da je ova škola svake godine zabrinuta hoće li se upisati dovoljan broj učenika. Slažemo se s njom i pokušavamo pronaći razlog.

- Potpore bi možda bile dobre, dobre su bile one stipendije za klesare koje je pokrenulo Ministarstvo gospodarstva, ali privremeno su obustavljene, a bile bi dobre za trogodišnje klesare, kaže Tamara Plastić, ravnateljica Klesarske škole Pučišća.

Škola danas ima samo 53 učenika. Bivši učenik škole, sada nastavnik praktičnih predmeta, govori:

- Ja sam završio školu prije 20 godina, tada je bilo 120-130 učenika, u svakom razredu po 20-25, pa čak i 30, prisjeća se Siniša Martinić Cezar, nastavnik praktičnih predmeta u Klesarskoj školi Pučišća.

Dora iz Petrinje završava prvi razred i pravi je promotor škole. Jedva je nagovorila majku da je pusti da ovdje nastavi školovanje.

- Zadovoljna sam školom i napokon ću imati ono što sam sanjala od 8. razreda. Završiti četverogodišnji smjer i završiti na restauraciji, kaže Dora, 1. razred.

Dora je majku nagovorila, ali mnoga djeca svoje roditelje ne uspiju, kaže ravnateljica.

- Najmanje je djece s otoka i htjeli bismo potaknuti tu našu djecu da sačuvaju taj vrijedni zanat radi kojeg nam dolaze ljudi iz cijelog svijeta, kaže Plastić.

Josip se čudi što ih nema više, uz školu je i odličan dom, uvjeti za učenje kakvi se samo mogu poželjeti.

- Ako želite raditi s kamenom, upisati dobar fakultet, ako vas to zanima, to je prava škola za vas, kaže Josip.

Uz školu i dom, u trećoj zgradi, doznajemo, uskoro će biti i viša dvogodišnja klesarska škola, zanimanje: specijalist obrade i ugradnje kamena. Pa nije li većina svjetske baštine sačuvana baš - u kamenu?

 

__________
Izvor: magazin.hrt.hr
Naslovna fotografija: Pixabay

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram