BRAČ – Supetar među prvima u Dalmaciji uvodi naplatu odvoza smeća po volumenu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 01.11.2017. - Vrijeme čitanja: 2min

Grad Supetar je prvi Grad u Dalmaciji koji će od studenog ove godine obračunavati odvoz smeća po načelu ”onečiščivać plaća”, tj. po volumenu predanog miješanog komunalnog otpada.

‘Dugo smo radili i pripremali ovaj novi sustav. Kupili smo potrebnu komunalnu opremu, sustav čipiranja kanta i napravili reorganizaciju informatičkog sustava.
Ukupna vrijednost komunalne opreme, vozila i programa čipiranja kanta iznosila je iznosila je 1,32 mil kuna od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti financirao 60%’, kaže gradonačelnica Ivana Marković i pojašnjava kako je novi sistem naplate trebao početi od siječnja 2018., ali je zbog objave presude Visokog upravnog suda o ukidanju važećeg cjenika u Narodnim novinama u listopadu ove godine prestao važiti Cjenik o odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada na području Grada Supetra koji je bio u primijeni od 2010. godine, pa je zato 31. listopada na snagu stupio novi cjenik, po načelu ”onečiščivać plaća”, po kojemu će biti izdani računi za studeni.
U listopadu su već podijeljene kante i započeo ‘pilot projekt’ odvoza smeća u mjsetima Mirca i Splitska, a tijekom studenoga sustav će biti uveden u čitavom Gradu.

Iz gradske uprave mole građane za razumijevanje zbog novog sustava zbrinjavanja otpada.

‘Svakako će ovaj sustav koštati više nego dosadašnji način gospodarenja otpadom kad se sve ubacivalo u zajedničke posude, te će se dio rashoda morati ukalkulirati u cijenu. Međutim, razvrstavanje otpada je ponosan čin zaštite okoliša i obveza svih gradova i općina. Recikliranje, ponovna upotreba i smanjenje otpada započinju s odvajanjem i razumijevanjem što znači odgovorno ponašanje prema otpadu i okolišu’, poručuje gradonačelnica, te poziva građane da se za sve dodatne informacije jave uKomunalno društvo Grad d.o.o.

 

Izvor: gradonacelnik.hr