Rješenjem Ministarstva kulture, Narodna knjižnica Sutivan uvrštena je na popis nositelja kao nematerijalno kulturno dobra za “Mediteransku prehranu na hrvatskoj strani Jadrana”

Ovo nematerijalno kulturno dobro predstavlja ukupnost vještina, znanja, praksi, vjerovanja, ponašanja i običaja vezanih uz poljoprivredu i ribarstvo, sakupljanje, preradu, pripremanje i osobito konzumiranje hrane.

Podsjetimo, Narodna knjižnica Sutivan participirala je kao nositelj i na upisu Mediteranske prehrane 2013. na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine Cipra, Grčke, Hrvatske, Italije, Maroka, Portugala i Španjolske. Kao područja koja prezentiraju mediteransko nasljeđe u prehrani, Hrvatska je odabrala upravo otoke Brač i Hvar.

Na popisu nositelja se sa otoka Brača još nalaze

  • Centar za kulturu Brač,
  • Centar za kulturu Općine Bol,
  • Poljoprivredna zadruga Supetar,
  • Srednja škola Bol,
  • Udruga Svijet kao cvijet
  • Osnovna škola Pučišća – Učenička zadruga Medujak.

Svi nositelji dužni su provoditi mjere zaštite sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara pridržavajući se njihove povijesno-tradicijske matrice I pojavnosti.

Narodna knjižnica Sutivan u tom smjeru. Osim dosadašnjeg vođenja manifestacije “Smotra sirnica otoka Brača” i izdavanja knjiga “103 samonikle biljke otoka Brača” i “Samonikle biljke dalmatinskih otoka i priobalja”, planira i niz novih aktivnosti sa kojima ćemo vas pobliže upoznati kada krenu u realizaciju.

 

 

__________
Izvor: glasotoka.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.