UŠTEDI ENERGIJU
April 10, 2021

BRAČ - Sutivanska knjižnica nematerijalno kulturno dobro

Rješenjem Ministarstva kulture, Narodna knjižnica Sutivan uvrštena je na popis nositelja kao nematerijalno kulturno dobra za “Mediteransku prehranu na hrvatskoj strani Jadrana” Ovo nematerijalno kulturno dobro predstavlja ukupnost vještina, znanja, praksi, vjerovanja, ponašanja i običaja vezanih uz poljoprivredu i ribarstvo, sakupljanje, preradu, pripremanje i osobito konzumiranje hrane. Podsjetimo, Narodna knjižnica Sutivan participirala je kao nositelj […]

Rješenjem Ministarstva kulture, Narodna knjižnica Sutivan uvrštena je na popis nositelja kao nematerijalno kulturno dobra za “Mediteransku prehranu na hrvatskoj strani Jadrana”

Ovo nematerijalno kulturno dobro predstavlja ukupnost vještina, znanja, praksi, vjerovanja, ponašanja i običaja vezanih uz poljoprivredu i ribarstvo, sakupljanje, preradu, pripremanje i osobito konzumiranje hrane.

Podsjetimo, Narodna knjižnica Sutivan participirala je kao nositelj i na upisu Mediteranske prehrane 2013. na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine Cipra, Grčke, Hrvatske, Italije, Maroka, Portugala i Španjolske. Kao područja koja prezentiraju mediteransko nasljeđe u prehrani, Hrvatska je odabrala upravo otoke Brač i Hvar.

Na popisu nositelja se sa otoka Brača još nalaze

  • Centar za kulturu Brač,
  • Centar za kulturu Općine Bol,
  • Poljoprivredna zadruga Supetar,
  • Srednja škola Bol,
  • Udruga Svijet kao cvijet
  • Osnovna škola Pučišća – Učenička zadruga Medujak.

Svi nositelji dužni su provoditi mjere zaštite sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara pridržavajući se njihove povijesno-tradicijske matrice I pojavnosti.

Narodna knjižnica Sutivan u tom smjeru. Osim dosadašnjeg vođenja manifestacije “Smotra sirnica otoka Brača” i izdavanja knjiga “103 samonikle biljke otoka Brača” i “Samonikle biljke dalmatinskih otoka i priobalja”, planira i niz novih aktivnosti sa kojima ćemo vas pobliže upoznati kada krenu u realizaciju.

 

 

__________
Izvor: glasotoka.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram