UŠTEDI ENERGIJU
June 25, 2018

BRAČ - Tribina u Bolu: Masovni turizam i kako se oduprijeti

U utorak, 26.06. u Domu kulture u 17:30h će se održati tribina u organizaciji Pokreta otoka na temu održivog razvoja turizma na otocima te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i uključe u raspravu.

 

U posjet nam dolaze novinari francuskog Le mondea koji u Hrvatskoj rade reportažu o Pokretu otoka, a najviše ih zanima tema održivog razvoja i turizma te načina na koji djelujemo. Namjera nam je upoznati ih s lokalnim izazovima i otočanima koji razmišljaju u dugoročnom i održivom smjeru.

Pošto je popularnost Hrvatske i jadranskih otoka, kao turističke destinacije u stalnom porastu, pojavljuje se i sve veće zanimanje i interes krupnog kapitala za ulaganja u turizam. S obzirom na manjkavost Hrvatskih zakona, pravnu nesigurnost, sveprisutnu korupciju te neinformiranost, otočke zajednice se suočavaju s nepovratnom devastacijom, gubljenjem vlastite kulture i indetiteta, te se nekoć autentična i profesionalna turistička usluga pretvara u globalno generički proizvod sa samo jednim ciljem - profitom! Ovakav scenarij je već viđen nebrojeno puta diljem svijeta, ali postoje i pozitivni primjeri, gdje je turistička ponuda prilagođena mjestu, zajednici i kulturi. Smjer održivog razvoja turizma i njegov uspjeh, najviše ovisi o samoj zajednici, te involviranju, informiranosti te organizaciji lokalnog stanovništva.

 

Na okruglom stolu raspravljati će se o idućim temama:

- Općem smjeru otočkog turizma te vezanim zakonima

- Kako se kao građani i zajednica oduprijeti masovnom turizmu unutar postojećih zakonskih okvira

- Kako i kome učinkovito prijaviti devastacije na pomorskom dobru

- Novom Zakonu o otocima te Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama

__________

Pokret Otoka

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram