UŠTEDI ENERGIJU
February 18, 2022

BRAČ - TZ općine Bol predstavila penjalište Smokovlje

Obogaćujući svoju ponudu outdoor aktivnosti, TZ općine Bol predstavila je ovih dana još jednu atrakciju koja će zasigurno privući posjetitelje avanturističkog duha: penjalište Smokovlje

Radove na penjalištu Smokovlje je financirala općina Bol, a izveo ih je SPK Marulianus iz Splita - prenosi turistickeprice.hr

.
Radi se o prirodnoj, vapnenačkoj stijeni koja je izrazito razvedena i većinom vertikalnog nagiba

Na njoj prevladavaju smjerovi lakšeg ranga težine (do 6c), prosječne visine 20 m. Stijena je podijeljena u dva sektora i 18 zasebnih smjerova penjanja. Orijentacija stijene je jugoistok-jug-jugozapad. Nalazi se na izrazito mirnoj lokaciji s pogledom na more i otok Hvar.

Zbog svoje orijentacije idealna sezona za penjanje u Smokovlju traje od jeseni do proljeća. Tijekom ljeta je također moguće penjati se – iskorištavajući dijelove stijene koji su u hladu – i uživati u osvježavajućem učinku ljetnog maestrala.

.
Da bi se stiglo do penjališta, kreće se iz samoga mjesta Bol

Prateći makadamski put koji iznad dominikanskog samostana kreće u pravcu istoka, vozi se oko četiri kilometra do parkinga koji je s desne strane ceste. Makadam je odlične kvalitete, pa ga mogu svladati i obična gradska vozila. Od parkinga do stijene vodi uhodana staza koja je djelomično označena kamenim stupićima do sektora Ljuska i Teraca.

Važno je zapamtiti da je sportsko penjanje potencijalno opasna aktivnost koju prakticirate isključivo na vlastitu odgovornost. TZ bol sve posjetitelje moli da maksimalno odgovorno koriste makadamski put, parking i pristupne staze do penjališta koja prolazi privatnim parcelama.

Nije potrebno napominjati da se od posjetitelja očekuje da tijekom boravka maksimalno smanje negativan utjecaj na okoliš, te da prirodu ostave netaknutu, u stanju kakvom ste je zatekli.

Nije naodmet zapamtiti kako je tijekom ljetnih mjeseci na cijelom području strogo zabranjena upotreba otvorenog plamena. Na području penjališta je zabranjeno divlje kampiranje. Za sve informacije o smještaju, penjalištu i drugim lokalnim informacijama posjetitelji mogu kontaktirati TZ općine Bol.

 

__________
Izvor: turistickeprice.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram