U nedjelju, 9. lipnja u Supetru je održan referendum kojim su se građani Supetra usprotivili odluci Ministarstva okoliša kojom bi odlagalište Kupinovica u Supetru postalo odlagalište za prihvaćanje otpada s cijelog otoka.

Na biračka mjesta sa 99,33% glasova ”protiv” glasači su potvrdili stav kojim ne žele da se otpad s cijelog otoka Brača prihvaća u Supetarskom odlagalištu.

Ranije ove godine gradonačelnica Ivana Marković oštro se usprotivila Odluci Ministarstva okoliša o zatvaranju deponija Košer i prihvaćanju otpada s cijelog otoka Brača na supetarskom deponiju Kupinovica, a Gradsko vijeće Grada Supetra donijelo je potom odluku o raspisivanju lokalnog referenduma – prenosi Ekovjesnik.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković se u svojoj objavi na Facebooku zahvalila svim građanima koji su u nedjelju 9. lipnja izašli na referendum protiv prihvaćanja otpada svih jedinica lokalne samouprave s otoka Brača na supetarskom gradskom deponiju Kupinovica i s 99,33 % potvrdili jednoglasan stav Gradskog vijeća.
.

Nažalost, za obvezujuću odluku referenduma bila je potrebna izlaznost još 137 birača (od ukupno 4.198).

Podsjetimo, odlukom o raspisivanju lokalnog referenduma od 7. svibnja 2019. godine Gradsko vijeće Grada Supetra omogućilo je svojim građanima da se na demokratski način izjasne o tome žele li da supetarsko odlagalište otpada Kupinovica postane odlagalište otpada ostalih jedinica lokalne samouprave na Braču.

„Nadam se da će gotovo jednoglasna volja građana biti potvrđena kroz odluku Gradskog vijeća“, napisala je Ivana Marković. „Moram istaknuti kako nisam razočarana rezultatom… još se učimo demokraciji i ovo vidim kao tek jednu od lekcija na putu da postanemo aktivno i odgovorno društvo. Građane smo pozvali da nam se priključe u rješavanju bitnog problema i građani su se odazvali našem pozivu na što sam iznimno ponosna. Ovo nipošto nije kraj naše borbe za čist okoliš i budućnost naše djece, ovo je tek njen početak! Još jednom hvala svima koji su izašli!“

_________
Izvor: Ekovjesnik
Naslovna fotografija: wikipedia