Na prigodnoj svečanosti u Sutivanu je otkriven spomenik boćanju koji je podignut na inicijativu Franje Mlinca, ravnatelja Narodne knjižnice

Ovakav spomenik u Dalmaciji još niste vidjeli: mještani su odali počast omiljenom sportu, boćanju. Spomenik je barba Petrito koji i u 85. godini života aktivno nastupa na borilištu – prenosi slobodnadalmacija.hr

 

Narodni sport – boćanje

O razvoju i usponu tog “narodnog sporta” kazivao je 84-godišnji Petrito Fabjanović, najstariji aktivni boćar na škoju, koji je i otkrio kameni spomenik u obliku balote. Najavio je i kako će se iduće godine, u prigodi 50. obljetnice osnutka prvog boćarskog kluba na otoku i 25. godišnjice natjecanja u županijskoj ligi, tiskati monografija u kojoj će biti prikazan razvoja boćanja s imenima zaslužnih osoba.

Na Braču ima šest registriranih klubova, a sutivanski “Stivan” djeluje od 1999. godine i uspješno se natječe u Drugoj hrvatskoj ligi – skupina Jug. Prema dostupnim podacima, kazano je na svečanosti, Sutivan je prvi u ovom dijelu Hrvatske na ovaj način odao priznanje boćanju.

Na kamenoj ploči rukom bračkog klesara stoji natpis “Spomenik boćanju kao športu i kao tradiciji duboko ukorijenjenoj u bračku društvenu povijest”. Uz hrvatski stoji natpis i na engleskom jeziku.

 

Spomenik boćanju

Općinski načelnik Ranko Blažević kazao je kako je obilježje postavljeno u najsportskijem djelu mjesta i koji će i posjetiteljima i budućim generacijama najbolje svjedočiti o igri koja je bila prihvaćena od svih generacija mještana. Spomenik je izrađen kao kamena replika željezne boće, promjera 85 centimetara, a izradili su je učenici Klesarske škole u Pučišćima, ujedno i članovi zadruge “Kapitel” na čelu sa svojim nastavnikom Denisom Nižetićem.

Spomenik su radili gotovo cijelu školsku godinu i u njega su uložili 500 radnih sati, a kamena kugla teška je oko 800 kilograma.

– Fascinantno je kada vidite da su sve to odradili naši učenici, mladi ljudi uzrasta od petnaeste do osamnaeste godine života – prisnažio je nastavnik Nižetić.

U prigodnom programu sudjelovala je ženska vatrogasna klapa “Alegrija”, dok je komiški pjesnik Pepe Kalafot napisao pjesmu posvećenu balotama koju je sam i recitirao.

 

__________
Izvor: slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Pixabay