BRAČ: Učenici OŠ Pučišća čiste obalu od plastike i izrađuju ekološke proizvode

Objavio: Arijana Kladar Terzić - 11.04.2024. - Vrijeme čitanja: 6min

Količina otpada koju je splitska Udruga Sunce prikupila u dosadašnjim akcijama čišćenja, dokaz je kako je morski otpad jedna od glavnih prijetnji našemu moru i obali. U akciji je sakupljeno dvije tone različitog morskog otpada. Najbrojnija je plastika koje je u morskom i obalnom okolišu čak 700 kilograma odnosno 21 153 komada manje.

Udruga Sunce je u okviru projekta „Marine Litter Free Dalmatian Island“ organizirala radionicu o sastavu i količini morskog otpada za učenike Osnovne škole Pučišća na otoku Braču. Cilj radionice je podizanje svijesti o ovom globalnom problemu.

Osnovnoškolci za čisto more i obalu

„U moru i na plažama koje smo čistili pronašli smo veliku količinu plastike, a najviše je bilo plastičnih čepova“, zaključila je jedna učenica za Ekovjesnik. Učenici su dio ekoloških skupina koje djeluju na razini njihove škole pa im onečišćenje morskim otpadom nije u potpunosti nepoznata tema. S nastavnicom Anom Marčić i ravnateljem škole sudjelovali su u akcijama čišćenja plaža i uvala u blizini Pučišća te uočili kako su vanjski dijelovi otoka Brača zatrpani različitim otpadom. Najviše otpada primijećeno je u ljetnom periodu.

„Iznimno nam je drago što sudjelujemo u ovom projektu. Vjerujem da je našim učenicima ovo iskustvo zanimljivo“, rekao je Daniel Šantić, školski pedagog za Ekovjesnik.

Učenici su sudjelovali u radionici o sastavu i količini morskog otpada. Stekli su dublje razumijevanje štetnosti morskog otpada, odnosno plastike na more i obalu. Utvrdili su i načine smanjenja količine otpada koji završava u moru. Uz podršku škole, roditelja i Sunca, spremni su preispitati svoje svakodnevne navike i djelovati odgovornije prema okolišu.

Što je morski otpad i gdje ga najviše ima?

Što je morski otpad, gdje ga ima najviše i kakav je njegov utjecaj  – samo su neka od pitanja na koja su učenici dobili odgovore. Kroz edukacijske aktivnosti, sudionici su stekli bolje razumijevanje onečišćenja morskim otpadom. Dobili su i dublje znanje o utjecaju mikroplastike te su se upoznali s vremenom razgradnje određenih predmeta u moru.

Učenici Osnovne škole Pučišća aktivno sudjeluju u praćenju stanja onečišćenosti obale otpadom. Nakon upoznavanja s Protokolom za monitoring morskog otpada, učenici će u svakoj budućoj akciji čišćenja vrijedno prikupljati, sortirati i popisivati morski otpad unutar tog protokola. Ova inicijativa obogaćuje njihova znanja i vještine. Svako daljnje popisivanje i prebrojavanje otpada doprinosi trudu i zalaganju Udruge Sunce za čisto more i obalu.

Ravnatelj škole, Siniša Lučić Lavčević ističe kako „manja količina otpada rezultira smanjenjem otpada u moru i na obali.“ Učitelji i osoblje škole sudjelovali su na komunikacijsko-zagovaračkoj radionici kako bi što vjernije informirali javnost o svom trudu i zalaganju za zaštitu okoliša.

Međunarodni projekti i partnerstva

Daniel Šantić, školski pedagog, ističe da ekološke teme čine dio školskog kurikuluma, kao i školskih i međunarodnih projekata te izvannastavnih aktivnosti. Učenici Osnovne škole Pučišća istražuju i proučavaju kulturnu i prirodnu baštinu svoga zavičaja. Upravo to im omogućava bolje upoznavanje i razumijevanje, te razvijanje pozitivnih emocija i poželjnih vrijednosnih stavova. Kroz ove aktivnosti stvaraju se kognitivne i afektivne pretpostavke za pozitivan i održiv odnos prema okolišu u kojem žive. Osim toga, sudjelovanjem u međunarodnim projektima, OŠ Pučišća razvija partnerstva s institucijama iz različitih mediteranskih zemalja.

Osnovna škola Pučišća ističe se kao pozitivan primjer u području dobre prakse vezane uz obrazovanje o okolišu. Projekti poput MED-EDUC i CLI.C.K FOR SCHOOLS, te Erasmus+ projekti omogućuju razmjenu dobre prakse i primjenu inovativnih metoda. U školi djeluju dvije skupine posvećene ekološkim temama: Eko aktivisti i Eko proizvođači. Ove skupine učenika starijih razreda, pod vodstvom nastavnica geografije i biologije/kemije/prirode, odgajaju učenike u duhu pozitivnog odnosa prema prirodnim bogatstvima. Također, educiraju učenike o ekološkim temama i potiču ih na recikliranje, ponovnu upotrebu stvari i smanjenje otpada.

Eko proizvođači i Eko aktivisti

Eko proizvođači Osnovne škole Pučišća već nekoliko godina proizvode ekološke sapune, a među njihovim najvažnijim sastojcima su maslinovo i lavandino ulje. Vođeni željom za kvalitetnim proizvodom i cjelovitim nadzorom procesa proizvodnje, odlučili su samostalno osigurati potrebne glavne sastojke.

Prošle jeseni, učenici koji sudjeluju u radu ekoloških skupina, u pratnji učitelja voditelja, ravnatelja i školskog majstora, otišli su na berbu ekološki uzgojenih maslina. Nakon berbe, masline su prerađene u modernom postrojenju u Pučišćima, hladnim prešanjem, u skladu s preporukama agronomske struke. Dio maslina korišten je za konzerviranje, dok su ostatak poslužio za izradu domaćeg sapuna od maslinova ulja, obogaćenog mirisnom bračkom lavandom. Također, nastoje samostalno osigurati resurse za lavandino ulje.

Eko aktivisti Osnovne škole Pučišća prošle godine započeli su s akcijama čišćenja plaža i uvala u blizini Pučišća. Pod vodstvom nastavnice Ane Marčić, uz pomoć ravnatelja Siniše Lučića Lavčevića i njegova plovila, učenici su čistili Treće lučice, uvale Sv. Stjepana, Sladiolu i Loznu. Budući da je Lozna bila zatrpana velikom količinom smeća, odlučeno je da se ovogodišnje akcije započnu povratkom u ovu lijepu, ali onečišćenu valu.

Ponovno su vrijedne ruke napunile pun brod otpada iz uvale, najviše plastike. Na licu mjesta bilo je očito koliko plastika onečišćuje okoliš i koliko je važno ukloniti je iz prirode. U listopadu 2023., sudjelovali su i u velikoj akciji čišćenja podmorja u pučiškom zaljevu u organizaciji Turističke zajednice Općine Pučišća. Deseci ronioca, vatrogasci i brojni dobrovoljci zajedno su radili na izvlačenju i sortiranju otpada.

Nastavljaju i dalje s ekološkim akcijama kako bi oslobodili svoje uvale od smeća. Suradnja s udrugom Sunce također doprinosi očuvanju okoliša. Znanjem stečenim tijekom provedbe projekta „Marine Litter Free Dalmatian Island“, škola ima mogućnost aktivno poticati mještane na okolišno-odgovorno ponašanje. Postoje veće mogućnosti suradnje s lokalnim i nacionalnim donositeljima odluka kako bi se uspostavio kvalitetniji sustav gospodarenja otpadom. U svibnju planiraju veliku akciju čišćenja kako bi uklonili otpad iz okoliša i podigli svijest lokalne zajednice o okolišno-odgovornom ponašanju.

_____________________________________

Izvor: Ekovjesnik

Naslovna fotografija: TaWiPoP, Pixabay