Maritima educare (MEA) je udruga iz Sumartina koja se bavi očuvanjem pomorske baštine te specifično očuvanjem tradicionalnog brodograditeljskog zanata – kalafatanja

Primarna publika udruge Martima educare su djeca i mladi ljudi do kojih dopire putem svojih edukativnih programa – prenosi morski.hr

 

PROJEKT U PROVEDBI

Udruga Maritima educare trenutno provodi projekt pod nazivom ”Zajedrimo u Europu” kojim se promovira te na zanimljiv i originalan način predstavlja bogata kulturno-povijesna baština otoka. Učenicima bračkih škola se pruža prilika da iz prve ruke iskuse pomorski zanat koji je generacijama definirao tradicionalnu pomorsku baštinu njihove zajednice.

Stjecanje znanja i praktičnog iskustva potrebnog za izgradnju drvenog broda mladima otoka Brača postalo je gotovo nemoguće jer više ne postoji škola u Hrvatskoj koja podučava ovaj zanat. Stoga, Maritima Educare otvara vrata radionice u nevjerojatan svijet drvene brodogradnje učenicima koji možda kasnije požele učiti od samih majstora zanata i nastaviti tradiciju.

Prezentacije o maritimnoj baštini i interaktivne radionice ‘Kalafat’ se održavaju u svim osnovnim školama na otoku Braču. Vodi ih iskusni brodograditelj i kalafat Anthony Michael Vlahovich iz Sumartina i tri volontera Europskih snaga solidarnosti.

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.