Općina Postira osmislila je i provela projekt “Uspostavljanje suvremene ribarnice i promocija proizvoda ribarstva”

1911. godine u Pragu je osnovan Hajduk, a u Postirima na Braču proizvedeno je 426 300 ribljih konzervi. Nastavak je to duge i plodne ribarske tradicije u ovom malom otočkom mjestu, u kojem i danas, više od 100 godina kasnije, značajan broj stanovnika, ne samo Postira, već i okolnih naselja, svoj kruh zarađuje upravo na moru.

 

 

Suvremena ribarnica

Da bi, uz dominantnog velikog proizvođača, i mali lokalni ribari mogli na suvremeniji i ekološki prihvatljiviji način plasirati svoje proizvode, Općina Postira osmislila je i provela projekt “Uspostavljanje suvremene ribarnice i promocija proizvoda ribarstva”. Nabavila je i opremila suvremenu ribarnicu, osmislila i izradila promotivne plakate i video koji se kontinuirano reproduciraju na totemu uz sam objekt ribarnice.

Kupci ribu mogu pospremiti u biorazgradive vrećice, koje potom mogu staviti u višekratne, platnene vrećice sa sloganom koji sažima poantu cijelog projekta – “Ulovi obid na postirskoj ribarnici”!

Općina Postira nada se kako će ovim projektom potaknuti povećanje interesa za ribljim proizvodima što će rezultirati povećanjem prihoda od ribarstva te stimuliranjem budućeg razvoja ribarskog sektora.

 

 

Nedostatak potrošačke svijesti vodi ka slaboj potrošnji proizvoda lokalnog ribarstva što rezultira niskim prihodima ribarske zajednice te posljedično uzrokuje slabljenje sektora malog obalnog ribolova. Stoga, provedba ovog projekta i pratećih marketinških aktivnosti rezultira pridobivanjem novih kupaca, jačanjem svijesti o važnosti ribe u prehrani te povećanjem potrošnje proizvoda malog obalnog ribarstva.

Projekt naziva “Uspostavljanje suvremene ribarnice i promocija proizvoda ribarstva” kojeg provodi Općina Postira, odobren je na natječaju LAGUR-a Brač, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Ukupna vrijednost projekta je 261.475,00 HRK, od čega Europska Unija sufinancira 85%, a Republika Hrvatska 15%.

 

__________
Autor: Poduzetnički centar Aktiva
Naslovna fotografija: Poduzetnički centar Aktiva