BRAČ – Via Brattia

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 26.05.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

VIA BRATTIA je zajednički projekt svih turističkih zajednica otoka Brača, općina Nerežišća i Pučišća te Planinarskog društva “Profunda”

.

 

VIA BRATTIA je kružna turističko – planinarska staza, ukupne dužine od oko 140 km, koja u prekrasnu pješačku cjelinu povezuje veći broj bračkih naselja i dvanaest (12) najatraktivnijih kulturno – povijesnih otočkih lokacija.

VIA BRATTIA prolazi središtima mnogih prekrasnih i živopisnih bračkih naselja – Supetra, Miraca, Sutivana, Bobovišća na moru, Ložišća, Bobovišća, Milne, Murvice, Bola, Sumartina, Povalja, Pučišća, Postira, Škripa, i vodi vas do nekih od najljepših bračkih plaža i uvala – Zlatnog rata, Farske, Murvice, Lovrečine, Smrke…

S obzirom da je staza kružna, markirana je u oba smjera te na nju možete krenuti iz bilo kojeg od gore spomenutih naselja, jednostavno prateći markaciju plavo – bijele boje.

Preporučujemo vam da pješačke dionice odrađujete na način da spavanje predvidite u nekom od naseljenih mjesta kroz koje prolazi Via Brattia i u njima obnavljate zalihe vode i hrane.

Napominjemo kako je kampiranje van predviđenih mjesta i paljenje vatre na otvorenom strogo zabranjeno u Republici Hrvatskoj a 112 je telefonski broj za slučaj nužde.

 

PEČATI

Na vidnom mjestu na svakom od lokaliteta označenim brojevima od 1 do 12 nalazi se pečat.

Pečat treba otisnuti na za to predviđeno mjesto na zadnjoj stranici karte koje možete preuzeti u nekom od Turističko – informativnih centara na otoku Braču (Supetar, Sutivan, Milna, Bol, Postira, Pučišća, Sumartin).

Svakako imajte sa sobom tekućinu za pečat. Mjesto za pečat obilježeno je brojkom lokaliteta.

Jednom kad obiđete svih 12 lokaliteta i pažljivo udarite sve pečate na zadnjoj stranici karte, pred vama će se stvoriti grb otoka Brača odnosno slika Sv. Jurja, zaštitnika otoka Brača kako ubija zmaja.

Tu sliku možete uokviriti i dobiti suvenir s ovog putovanja i podsjetnik na, nadamo se, lijepo i nesvakidašnje iskustvo s otoka Brača.

 

 

__________
Izvor: supetar.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.