BRAČ – WinSTONE projekt

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 25.05.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

WinSTONE projekt usmjeren je integraciji žena u kameni sektor, odnosno pružanju prilika za zapošljavanje, zadržavanje i napredovanje žena u kamenoj industriji

Ciljevi WinSTONE projekta su:

– proširiti postojeću obrazovnu ponudu,
– povećati mogućnosti vršnjačkog umrežavanja koordinirajući mjesta povezivanja i učenja,
– razviti sustav podrške i mentorstva s drugim ženama u industriji,
– prepoznati žene koje tek kreću u kamenu industriju i žene koje se odlično snalaze u industriji,
– stvoriti svijest o mogućnostima i karijerama na raspolaganju ženama koje razmatraju karijeru u
kamenoj industriji.

Kameni sektor predstavlja tržište u porastu širom svijeta. U Europskoj uniji oko 60 000 malih i srednjih poduzeća radi s kamenom u svim aspektima. To uključuje radnu snagu od više od 500.000 ljudi koji su uključeni u industriju kamena s jakim ekonomskim i socijalnim učincima na regionalnoj razini.

Međutim, radnice su u manjini u cijelom lancu vrijednosti ove industrije zbog nedostatka rodne integracije. Stopa feminizacije na europskoj razini u kamenom sektoru je samo 7,25%.

Istraživanja su pokazala da postoje prepreke za rad žena u sektoru kamenarstva, bilo da ih tradicionalno društvo ne vidi dobro u „muškom sektoru“, bilo da se smatra da su to poslovi koji zahtijevaju veliku snagu te da ga žene ne mogu raditi, bilo da žene nemaju pozitivan stav o svojim sposobnostima za rad u sektoru kamenarstva ili da su svjesne nejednakih mogućnosti kod napredovanja u ovom sektoru.

Klesarska škola Pučišća u sklopu WinSTONE projekta organizira: Prvi međunarodni seminar (online) 28. svibnja 2021. u 16:30 sati. Detalje o seminaru i prijavi možete pronaći na poveznici.

 

 

__________
Izvor: Klesarska škola Pučišća
Naslovna fotografija: Pixabay.