Saborski odbor za zdravstvo i socijalnu politiku sutra će glasovati o dugo očekivanoj izmjeni i dopuni Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

Napori da se djeci s teškoćama u razvoju omogući besplatan prijevoz traju već nekoliko godina, a intenzivirali su se u proteklih nekoliko mjeseci. nakon što su se članovi vlade, ali i sama predsjednica obvezali da će pomoći u ovoj situaciji.
.

Uredništvo Pokretovog portala Otoci.eu primilo je Apel koji je Udruga djece s poteškoćama u razvoju ”Brački pupoljci” uputila članovima Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku

Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku ovog četvrtka, 27. lipnja 2019., glasovat će o Prijedlogu Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu (točka 4. Dnevnog reda) kojim bi se konačno osigurao besplatan trajektni prijevoza za djecu s teškoćama u razvoju s hrvatskih otoka.
.

Udruga roditelja s teškoćama u razvoju “Brački pupoljci”, koja se za ovo bori već deset godina, poslala je apel članovima Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Isti je poslala i medijima te zamolila da se objavi u cijelosti, kako bismo svi bili upućeni u situaciju.
.
Apel prenosimo u cijelosti.
.

Apel članovima Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku

Poštovani članovi Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, obraćamo Vam se u nadi da ćete pomoći djeci s teškoćama u razvoju s otoka u Republici Hrvatskoj te najranjivijoj skupini našeg stanovništva osigurati minimum uvjeta za život koji se mogu smatrati dostojanstvenim.

Naime, u studenom 2018. Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju ”Brački pupoljci” i Crveni križ Brač predstavili su javnosti inicijativu za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojom se traži da se djeci s teškoćama u razvoju zakonom osigura pravo na besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopno. Nastavak je ovo desetogodišnje borbe, a inicijativu su 16. studenog 2018. u Nerežišćima na Braču potpisali gradonačelnica i načelnici svih jedinica lokalne samouprave s otoka, bez obzira na stranačku pripadnost. Ovime su potvrdili kako se radi o nadstranačkoj inicijativi i alarmantnoj situaciji koju pod hitno treba riješiti.

Također smo dobili i potporu s Hvara, Visa i Šolte.
.

Od tog dana do danas, uostalom kao i proteklih deset godina i unatoč raznim obećanjima, do izmjene nije došlo, već se odluka stalno prolongira za neka druga vremena, odnosno za ”cjelovitu izmjenu Zakona” bez empatije i emocije za našu djecu i njihove obitelji.

U travnju ove godine dobili smo obećanje od ministra pomorstva, prometa i veza Olega Butkovića kako će predložiti da se po hitnom postupku uvede besplatan trajektni prijevoz. Iako smo, po njegovom zahtjevu, popisali i poslali u Ministarstvo pomorstva, prometa i veza kategorije prema kojima bi se trebali krojiti popusti za koje dijete, do danas se ništa nije promijenilo.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je, tijekom sastanka u Bolu na Braču u svibnju, obećala svoju podršku u što hitnijem rješavanju naše situacije, ali ni tu se dosad nije dogodio pomak. Kako smo nebrojeno puta naglasli, a ponavljamo i sada, svaki je dan u našoj borbi iznimno bitan jer među roditeljima djece, koji ionako nose preteško breme, ima veliki broj onih koji jedva financiraju i osnovne obaveze.

Kada se uzme u obzir da je cijena povratne karte za npr. liniju Supetar – Split – Supetar za osobni automobil, roditelja i dijete oko 200 HRK (npr. dijete s težim tjelesnim oštećenjem, dijete s autizmom) te da isto moraju konzumirati i po nekoliko puta tjedno, onda je jasno naše inzistiranje za uvršatavanjem prijedloga u hitnu proceduru.
.

Svaki novi dan, svako novo odgađanje našeg zahtjeva dodatni je uteg i dodatno opterećenje za sve takve obitelji pa se nerijetko odlučuju na preseljenje na kopno ili odlazak iz države.

Pozivamo vas da upravo Vi budete pokretači promjena, da jasno i nedvosmisleno pokažete kako stranačke preferencije nisu bitne kada su u pitanju ovakve stvari te kako ničiji ego ne smije biti ispred interesa onih najpotrebitijih. Apeliramo na vas da na sljedećoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb ovog četvrtka, 27. lipnja 2019., podržite točku 4. dnevnog reda, odnosno prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

Molimo vas da inzistirate na hitnoj proceduri provedbe ove izmjene kako bi se djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka i njihovim roditeljima konačno omogućio dostojanstven život.

U ime udruge „Brački pupoljci“
 
Maja Bonačić-Proti
Predsjednica

__________
Izvor: Brački pupoljci
Naslovna fotografija: Brački pupoljci