BRIJUNI: Nacionalni park očišćen od otpada

Objavio: Arijana Kladar Terzić - 30.04.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

„Eko patrola Brijuni 2024.“, akcija čišćenja podmorja na području Brijuna održala se proteklog se vikenda. U akciji su sudjelovali ronioci Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic te pripadnici skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske (DIP RI i DIP ST).

Cilj akcije bilo je ukazati na problem onečišćenja podmorja i smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa. U organizaciji Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, u suradnji s JU Nacionalni park Brijuni, provodila se akcija podizanja svijesti o važnosti očuvanja morskog okoliša, flore i faune. Ova inicijativa je podržana od strane Plave promocije, a pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U akciji se čistilo nekoliko lokacija. Ronioci su očistili centralnu luku na Velikom Brijunu, plaže i područje Malog Brijuna. Iz mora je izvučena plastika, različite vrste krupnog otpada, boce i staklo, .

Procjena ugroze u akvatoriju

– U NP Brijuni se redovito provode akcije čišćenja podmorja kako bi se sačuvao ekosustav i bioraznolikost, posebice jer 80 posto podmorja čini nacionalni park. Ove akcije nisu samo čišćenje, već i monitoring trenutne situacije kako bismo procijenili razinu ugroze u akvatoriju, bilo da je uzrokovana lošim vremenom, vjetrom, olujama ili morskom strujom. Edukacija posjetitelja, lokalnog stanovništva, ali i zaposlenika JU NP Brijuni bitna je u očuvanju ovog fragilnog ekosustava kako bi zajedno doprinijeli boljem sutra – istaknula je Reanna Relić, glasnogovornica JU NP Brijuni za portal Morski.hr.

Ronioci ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske pružili su logističku podršku u provedbi ekološke akcije. U eko akciji je sudjelovao i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut koji je naglasio da se osim čišćenja podmorja kroz ovakve akcije provodi i organizirano uigravanje timova koji izlaze na intervencije.   

U eko akciji sudjelovali su ronioci iz DIP Split i DIP Rijeka. Ove godine, u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, planiraju zajedničke intervencije u okviru pilot projekta s Lučkim kapetanijama. Trut je napomenuo da ronilačka skupina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske broji više od 90 ronilaca s dugogodišnjim ronilačkim iskustvom. Većinom su radili individualno tijekom svog ronilačkog staža.

Redovito provođenje eko akcija

Andreja Vedrina, voditeljica projekta „Eko patrola Brijuni 2024.“, naglasila je važnost dosljednog i redovitog provođenja ekoloških akcija. Posebno je istaknula potrebu za izvlačenjem otpada iz mora, koji često završava na obalama nakon snažnih oluja, bura i juga. Otpad koji su prikupili sudionici akcije predan je Stručnoj službi na daljnju obradu i adekvatno zbrinjavanje.

Rene Cipovec, instruktor ronjenja i voditelj ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, istaknuo je važnost ovakvih akcija u zaštićenim područjima. Posebno prije početka turističke sezone, ove akcije doprinose očuvanju flore i faune. Kroz medijsku vidljivost, također se skreće pažnja na adekvatno zbrinjavanje otpada na za to predviđenim mjestima.

Osim eko akcije, provodile su se i vježbe pripadnika ronilačke skupine DIP CZ RH s ciljem uigravanja timova za buduće intervencije. Rene Cipovec se zahvalio kolegama roniocima, članovima kluba, ratnim vojnim invalidima i gostima na sudjelovanju u provedbi akcije.

_____________________________________________________________

Izvor: Morski.hr

Fotografija: Karl Callwood, Unspalsh