BRUSNIK – Na vulkanskom otoku popravljat će se stare jastožere

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 03.10.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Pod mentorstvom članova udruge Dragodid, 3. i 4. listopada održat će se radionica suhozidne gradnje u sklopu projekta “Planet Brusnik”, na otoku Brusniku

Na radionici će se proučavati metoda suhozidne gradnje oblucima dijabaza kojima su građene stare ribarske kućice na brusničkom žalu te jastožere u središnjem klancu otoka, a cilj je popraviti iste i zaštiti ih od daljnjeg propadanja. Inače, Brusnik i otok Jabuka jedini su jadranski otoci građeni od dijabaza – magmatskih stijena – prenosi more.slobodnadalmacija.hr

 

Jastožere na Brusniku

Komiški ribari, u prošlosti, radili su jastožere na Brusniku na čijim dijelovima je morska voda prodirala na površinu. Oni bi ih ogradili kako bi dobili bazene za čuvanje ulovljenih jastoga. Na taj način bi mogli duže boraviti u vodama oko Brusnika, pogotovo u proljetnim u jesenskim mjesecima.

Jastožere se odavno više ne koriste, jer je nekontroliranim izlovom tisućama vrša, jastog gotovo potpuno izlovljen iz akvatorija Brusnika. Danas su jastožere povijesna baština.

Projekt organizira Geopark Viški arhipelag. Istoimeno područje obuhvaća područje otoka Visa, njemu pripadajućih okolnih otočića, Biševa, Svetog Andrije, Brusnika, Jabuke i Palagruže.

Zbog iznimne geološke, prirodne i kulturne baštine, Geopark Viški arhipelag je dio UNESCO-ve svjetske mreže geoparkova od 17. travnja 2019.

 

__________
Izvor: more.slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Unsplash