BusinessEurope: Trebamo obnovljive izvore energije!

Objavio: Martin Tuđen - 11.07.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Udruga BusinessEurope ističe potrebu za širenjem kapaciteta za proizvodnju potrebne energije iz obnovljivih izvora.

Udruga BusinessEurope upozorila je kako visoke cijene energije ozbiljno štete konkurentnosti europskih tvrtki na međunarodnim tržištima i industrijskoj proizvodnji. Udruga ističe potrebu za proširenjem kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Cilj Europske unije o klimatskoj neutralnosti do sredine stoljeća zahtijeva “dubinsku” elektrifikaciju gospodarstva, navodi se u studiji koju je BusinessEurope sastavio u suradnji s tvrtkom za gospodarsko savjetovanje Compass Lexecon. Struja će tako igrati ključnu ulogu u oba scenarija: kontrolirane tranzicije i neuspjeha iste.

Energetska mješavina budućnosti

Energetska mješavina budućnosti trebala bi se više oslanjati na vodik, biomasu i biometan. Ako Europa bude kasnila s razvojem domaćih kapaciteta, morat će se više oslanjati na uvoz, što donosi rizike u opskrbi.

BusinessEurope naglašava potrebu mobiliziranja većih privatnih ulaganja i ubrzavanja te pojednostavljivanja postupaka pribavljanja dozvola za proizvodne kapacitete energetskog sektora. Direktor BusinessEurope, Markus J. Beyrer, ističe da bi veleprodajne cijene električne energije mogle biti smanjene za gotovo 40 posto kroz proširene proizvodne kapacitete na najisplativijim lokacijama i uklanjanjem prepreka.

Zakonodavci moraju djelovati brzo

Isto istraživanje uzima u obzir i negativni scenarij u kojem bi cijene energije do sredine stoljeća mogle biti više i do 50 posto u odnosu na SAD, Kinu i Indiju.

Iz udruge naglašavaju kako europska energetska politika može ublažiti taj raskorak. Dodaju da bi prošireni proizvodni kapaciteti značili i veću sigurnost europskih energetskih sustava te niže troškove zelene tranzicije.

Shodno tome, zakonodavci EU-a moraju djelovati brzo kako bi energetska i klimatska transformacija osigurala konkurentnost europskih tvrtki, zaključuju iz BusinessEurope.

_____________________________

Izvor: index.hr

Naslovna fotografija: Image by Ed White from Pixabay