Coldplay je postavio primjer održivosti objavljujući “Sustainability Report” za svoju turneju na kojoj se sada nalaze “Music of the Spheres”

U današnjem svijetu sve veća svijest o ekološkoj održivosti potiče umjetnike i organizacije da preispituju svoje prakse i pridonesu globalnoj energetskoj tranziciji. Jedan od najnovijih primjera je svjetska turneja benda Coldplay naziva “Music Of The Spheres”. Ona ne samo da donosi glazbene poslastice publici diljem svijeta, već i postavlja visoke standarde u smislu održivih inicijativa i energetske učinkovitosti.

Izvještaj koji je podijeljen sa širom javnošću iznosi nevjerojatne rezultate koje je bend postigao kroz svoje napore za smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. U suradnji s profesorom Johnom E. Fernandezom sa Inicijative za rješenja za okoliš na Massachusetts Institute of Technology, Coldplay je obznanio uspješnu realizaciju svojih održivih inicijativa.

Smanjenje CO2 za 47%

Jedan od najimpresivnijih postignuća je smanjenje emisija izravnog CO2 za zapanjujućih 47% u usporedbi s prethodnom turnejom koja je održana u razdoblju od 2016. do 2017. godine. Ovo nije samo statistička brojka, već i jasna demonstracija benda da se održive prakse mogu integrirati u velike produkcijske procese.

One Tree Planted

Važnost drveća i obnovljive energije je ključan faktor u borbi protiv klimatskih promjena. Coldplay je otišao korak dalje. Posadili su 5 milijuna stabala koja će biti podržana do punog sazrijevanja putem organizacije One Tree Planted. To nije samo financijska investicija, već i dugoročno obvezivanje za obnovljivu budućnost.

Bend također aktivno obnavlja zemljište diljem svijeta, s 5.000 hektara obnovljenih u 17 zemalja kroz 21 projekt sadnje. To je konkretan korak prema obnovi prirode i vraćanju ravnoteže ekosustavima koje smo godinama narušavali.

Osim toga, Coldplay je prepoznao problem plastike u oceanima i pridružio se borbi protiv toga. Solar-powered River Interceptor, koji su postavili u rijeci Klang u Maleziji u suradnji s The Ocean Cleanup, predstavlja inovativan način hvatanja otpada prije nego što završi u oceanima.

No, održivost se ne zaustavlja samo na ekološkoj razini. Bend je generirao prosječno 15 kWh električne energije po izvedbi putem solarnih instalacija u dvoranama, kinetičkih plesnih podova i bicikala za generiranje energije. Također su usmjerili 66% otpada s turneje izvan odlagališta i pružili podršku potrebitima donirajući obroke i toaletne potrepštine.

Coldplay je također pružio financijsku podršku vodećim organizacijama za zaštitu okoliša poput ClientEarth, The Ocean Cleanup, Climeworks, Sea Shepherd i drugima, prepoznajući važnost podrške globalnim naporima za očuvanje planeta.

Profesor John E. Fernandez, koji je neovisno potvrdio održivost ovih inicijativa, ističe:

“Potpuno podržavamo ovaj napor kao iznimno važan, znanstveno rigorozan i visoke kvalitete.”

Izvor: Hypebeast

U njihovoj izjavi, Coldplay ističe kako su postigli značajne rezultate, ali prepoznaju i potrebu za daljnjim napretkom. Koriste obnovljivu energiju za pokretanje cijelog produkcijskog procesa, smanjujući otpad i plastiku te podržavajući obnovu prirode i okoliša. Time Coldplay postaje jasan primjer kako glazbenici mogu postati pokretači pozitivnih promjena u energetskoj tranziciji i zaštiti okoliša.

Njihov poziv publici da sudjeluje u ovoj inicijativi pokazuje da svatko može pridonijeti, ma koliko male korake činili. Coldplay je time pokazao da glazba može biti ne samo inspiracija, već i pokretač stvarnih promjena za bolju budućnost našeg planeta.

Izvor: Hypebeast

Fotografije: Coldplay.com