CRES – Creski semenj – vrhunac ljetnih događanja

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 04.08.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Ovogodišnji Semenj otvorit će gradonačelnik Marin Gregorović u petak, 5. kolovoza, nakon svečane mise prigodnim druženjem s građanima ispred župne crkve

Predstojećeg vikenda na creskim ulicama i trgovima održat će se manifestacija Creski semenj koja korijene vuče iz Srednjeg vijeka. Vezan uz blagdan Gospe Snježne kojoj je posvećena župna crkva, tada je Semenj trajao cijeli tjedan i sve što se tih dana dopremilo u Cres radi prodaje bilo je oslobođeno plaćanja poreza – prenosi novilist.hr

 

Creski semenj korijene vuče iz Srednjeg vijeka

Kasnije je Semenj reguliran i carskom bulom Franje Josipa iz 1828. godine i održavao se sve do Drugog svjetskog rata. Obnovljen je devedesetih godina 20. stoljeća, kad Creski semenj postaje vrhunac ljetnih događanja i obuhvaća koncerte, sportske turnire, bogatu tombolu, izložbe, prezentacije i sajam lokalnih proizvoda koji će se ove godine prvi put održati na Šetalištu 20. travnja.

Ovogodišnji Semenj otvorit će gradonačelnik Marin Gregorović u petak, 5. kolovoza, nakon svečane mise prigodnim druženjem s građanima ispred župne crkve. Uz turistima uvijek zanimljivu rivu te Šetalište na kojem će se ove godine moći kupovati autohtoni proizvodi, Semenj će se odvijati i u creskom starom gradu kako bi se istaknula ljepota klančića, palača, crkvi i malih trgova.

 

Ponuda autohtonih proizvoda

Posjetitelji će, šetajući starim gradom, moći ponešto naučiti o pletenju creskih košića, obradi i filcanju vune, ribolovu i drugim starim zanatima. Semenj će biti prilika za razgledavanje palače Arsan, u kojoj je smješten Creski muzej s vrijednim izložbama, te obnovljene palače Moise, u kojoj Sveučilište u Rijeci tijekom godine organizira razna predavanja, radionice i simpozije.

Creske sportske udruge već su počele s natjecanjima u košarci, šahu, jedrenju, udičarenju, podvodnom ribolovu te briškuli i trešeti, a najboljima će se priznanja i medalje javno dodijeliti u nedjelju, 7. kolovoza, na Trgu Frane Petrića. Iste večeri Udruga umirovljenika organizirat će uvijek atraktivnu i nagradama vrlo bogatu tombolu.

Budući da Creski semenj uvijek prati i odlična zabava, ove godine nastupaju Šajeta u petak, FunBox Band u subotu, a klape Burin i Teha u nedjelju. Dodatak Semnju bit će koncert Tomislava Bralića i klape Intrade u ponedjeljak, 8. kolovoza, koji sponzorira creski restoran Riva.

 

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay