CRES / LOŠINJ – Izjava o preuzimanju obveze provedbe inicijative “Čista energija za EU otoke”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 02.07.2019. - Vrijeme čitanja: 4min

Dana 3. srpnja 2019. godine na otoku Lošinju potpisat će se Izjava o preuzimanju obveze provedbe inicijative „Čista energija za EU otoke“ kojom će se otočni dionici uz podršku regionalnih i nacionalnih predstavnika obvezati na provedbu energetske tranzicije cresko-lošinjskog arhipelaga.

Tajništvo čiste energije za EU otoke početkom je godine odabralo cresko-lošinjski arhipelag kao pilot projekt energetske tranzicije europskih otoka koji će drugim hrvatskim otocima služiti kao primjer nositelja promjene te svojim aktivnostima osnažiti lokalne zajednice da zajedno pristupe procesu tranzicije – prenosi OTRA.

Proces tranzicije na EU otocima potaknut je aktivnim djelovanjem nekoliko europskih zastupnika te je jedan od inicijatora i g. Tonino Picula. Temeljen na Otočnom paktu i Deklaraciji pametnih otoka, ono što ovaj proces razlikuje od dosadašnjih je snažni naglasak na pristupu odozdo prema gore te uključivanju svih relevantnih otočnih dionika. Naime, promjena kojoj stremimo moguća je jedino aktivnom participacijom svih članova društva što podrazumijeva suradnju predstavnika jedinice lokalne samouprave s predstavnicima obrazovnih institucija, poduzetnika i građanskih inicijativa, ali i sa svim ostalim dionicima na regionalnoj i nacionalnoj razini čiji je doprinos ključan za provedbu tranzicije.
.

Nakon što je imenovan tranzicijski tim kojeg vodi direktor otočne razvojne agencije OTRA g. Ugo Toić, gradonačelnik Cresa, Kristijan Jurjako i gradonačelnica Malog Lošinja, Ana Kučić u ožujku su potpisali Sporazum kojim su se obvezali u narednim mjesecima Tajništvu za otoke dostaviti strategiju energetske tranzicije.

Sljedeći korak ovog procesa uključuje obvezivanje svih relevantnih dionika u proces izrade i provedbe strategije potpisom Izjave o preuzimanju obveze provedbe inicijative „Čista energija za EU otoke“. Potpisivanje dokumenta održat će se 3. srpnja 2019. u 12.00 sati u Hotelu Aurora u Malom Lošinju, a istom će, osim gradova Cresa i Malog Lošinja, pristupiti i Otočna razvojna agencija, Regionalna energetska agencija Kvarner, Vodoopskrba i odvodnja Cres Lošinj, niz otočnih poslovnih subjekata te lokalne odgojno-obrazovne institucije kao i Pokret Otoka kao jedan od dionika neprofitnih organizacija civilnog društva.

Ovim dokumentom otočani se obvezuju na zajedničko djelovanje s ciljem smanjenja emisija ugljika te na međusobnu suradnju kako bi bolje riješili otočne izazove, a ujedno pozivaju stručnjake i institucije da im se pridruže i doprinesu postizanju zacrtanih ciljeva. Procesom energetske tranzicije otočani planiraju izgraditi zajednicu i uključiti sve zainteresirane dionike u proces, jer vjeruju da jedino zajedničkim definiranjem ciljeva i suradnjom mogu postići željene rezultate.
.

Potpisivanje ove izjave uslijedit će na Hvaru, Braču i Korčuli koji su s Tajništvom za otoke također potpisali sporazum o izradi programa tranzicije prema čistoj energiji.

Ovim putem pozivamo i lokalne zajednice drugih jadranskih otoka da se pridružite cresko-lošinjskoj inicijativi te pokrenu proces energetske tranzicije na svojim otocima.

Prigodom potpisivanja izjave održat će se kratka konferencija na kojoj će biti riječi o važnosti uključivanja cjelokupne lokalne zajednice u proces energetske tranzicije, a bit će predstavljen i projekt COASTENERGY, koji se provodi u sklopu EU programa Interreg Italija-Hrvatska. Cilj tog projekta jest procijeniti potencijal korištenja energije mora te potaknuti suradnju među dionicima zainteresiranim za korištenje mora kao izvora energije.

 INTERAKTIVNA KARTA

Interaktivna karta s informacijama o otocima koji će primiti potporu Tajništva “Čiste energije za EU otoke” dostupna je na poveznici.

O INICIJATIVI “ČISTA ENERGIJA ZA EU OTOKE”

Kao dio paketa Čista energija za sve Europljane, inicijativa EU-a Čista energija za EU Otoke pruža dugoročni okvir za pomoć otocima u stvaranju vlastite održive, jeftine energije. Inicijativa “Čista energija za EU otoke” pokrenuta je u svibnju 2017. godine na Malti, kada je Europska komisija i 14 zemalja EU (Hrvatska, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Malta, Portugal, Španjolska i Švedska) potpisalo Političku deklaraciju.

O TAJNIŠTVU

Tajništvo „Čista energija za EU otoke“ pruža sveobuhvatne smjernice otocima o tome kako započeti i unaprijediti tranziciju prema čistoj energiji u obliku metodologije za uključivanje dionika, potpore u pripremi tranzicijskih programa, izgradnje kapaciteta, tehničke podrške za razvoj projekata i financijskih planova, kao i mogućnosti umrežavanja i izgradnje zajednice.

___________
Izvor: OTRA – otočna razvojna agencija
Naslovna fotografija: rawpixel from Pixabay