CRES/LOŠINJ/KORČULA – 10 najboljih projekata otočke energetske tranzicije u EU

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 12.10.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Ideje sa Cresa, Lošinja i Korčule uvrštene su u 10 najboljih projekata otočke energetske tranzicije u Europskoj Uniji

Prva tri nagrađena mjesta dobili su projekti Symbiotix sa španjolskog otoka Menorce, zatim Adeje Verde s Tenerifa, te Održiva akcija za održivu energiju s grčke Krete. Pohvalno je što su i hrvatski otoci Cres, Lošinj i Korčula ušli u prvih deset nagrađenih sa svojim projektom Korak do zajednice – solarni otoci – prenosi baustela.hr

.
Što je projekt ”Solar Islands”?

Cilj projekta SOLAR ISLANDS je proizvodnja čiste električne energije iz obnovljivih izvora na
okolišno prihvatljivi način i kroz inovativan model zajedničkog financiranja, a projektom je planirana izrada dokumentacije za dvije sunčane elektrane:

  • sunčana elektrana na području Grada Cresa na otoku Cresu u Primorsko-goranskoj županiji,
  • sunčana elektrana na području Općine Vela Luka na otoku Korčuli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

.
Specifičnost ovog projekta je što bi veliki dio investicije trebali preuzeti članovi zadruge odnosno građani i zainteresirani dionici za ulaganje u OIE na otocima

Kako bi se građani motivirali na djelovanje kroz energetske zadruge ključno je postići ravnotežu društvenog kapitala, financijske isplativosti, utjecaja poduhvata na okoliš i odgovornog građanskog ponašanja te stvoriti preduvjete za jačanje međusobnog povjerenja.

Projekt ”Solar Islands” je prvi partnerski međuotočni projekt fokusiran na razvoj zajedničkih sunčanih
elektrana na području Hrvatske. Ovom studijom analizirati će se stanje projekta, odnosno status projektne ideje i izrađene dokumentacije, lokacija i nositelji projekta, tehničko rješenje te zakonodavno pravni okvir te izraditi detaljna financijska analiza pojedinačnih projekata sunčanih elektrana.

Dokument služi za daljnju razradu i analizu kroz uključivanje stručnjaka za razvoj investicijskih i partnerskih modela.
.

Nagrada za vodeće projekte čiste energije na otocima

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i Predsjednik Međuskupine EP-a za mora, rijeke, otoke i priobalja područja dodijelio je 11. listopada u Europskom parlamentu nagrade za vodeće projekte čiste energije na otocima u okviru programa ‘Zelene tranzicije u praksi’ – prenosi Bauštela.hr.

U svom se uvodnom govoru Picula osvrnuo na potrebu za većom energetskom neovisnošću Europske unije, posebice u ovim vremenima.

– Sankcije su koštale Rusiju, ali i Europsku uniju, pogotovo s obzirom na preveliku energetsku ovisnost koja nas je često sprječavala na razini Unije da imamo izravniji stav prema Rusiji. Moramo potaknuti našu proizvodnju, osigurati opskrbne lance i podržati veću industrijsku i energetsku neovisnost kako bismo se tome suprotstavili, izjavio je Picula u Bruxellesu, te naglasio kako je tijekom godina Europski parlament snažno podupirao otoke i pokrenuo inicijative poput pilot projekata koji su započeli proces energetske tranzicije otoka.

Otočani su naučili kako prirodne nedostatke i često oskudne resurse pretvoriti u održiv način života, jer to je bit njihova postojanja na otocima. Čak i kad prirodnih resursa ima dosta, nedostaje tehnologija za njihovo korištenje i vađenje, naglasio je.

Zaključno je poručio kako su otocima potrebne dvije ključne stvari, a to su odgovarajuće financiranje projekata svih razmjera i odgovarajuće ulaganje u istraživanje i inovacije koje će stvoriti rješenja i olakšati tranziciju za sve.

Održiva proizvodnja, obnovljivi izvori energije, lokalna potrošnja i teritorijalni razvoj predvođen lokalnim zajednicama trebaju biti okvir budućeg razvoja otoka.

__________
Izvor: baustela.hr
Naslovna fotografija: Pixabay