CRES / LOŠINJ – Turizam i održivi razvoj na mediteranskim zaštićenim područjima

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 23.09.2021. - Vrijeme čitanja: 4min

Zadatak stručnjaka INTERREG DestiMED PLUS projekta je evaluirati vrijednost novokreiranog inovativnog ekoturističkog paket aranžmana na Lošinju

Provodi se procjena vrijednosti inovativnog ekoturističkog paket aranžmana kao zelenog i održivog proizvoda zaštićenog područja koji je nastao u participativnoj suradnji među lokalnim, regionalnim te nacionalnim partnerima, a u svrhu mjerenja ekološkog otiska održivosti te potpore lokalne zajednice kroz sva tri aspekta održivosti, javlja Turistička zajednica Grada Malog Lošinja.

Iz Turističkog ureda podsjećaju kako se krajem 2019. godine Institut za turizam uključio u europski INTERREG DestiMED PLUS projekt pod nazivom ‘Ecotourism in Mediterranean Destinations: From Monitoring and Planning to Promotion and Policy Support’, a sada se nakon dvije godine predanog rada projekt nalazi na svom vrhuncu.

.
Projekt se odvija paralelno na 12 zaštićenih područja – 12 različitih zemalja na Mediteranu

DestiMED PLUS odvija se paralelno na mediteranskim zaštićenim područjima i na njemu aktivno sudjeluje 12 projektnih partnera iz Italije, Grčke, Španjolske, Francuske, Hrvatske i Albanije. Vodeći partner je Regija Lazio. U provedbu projekta uključeni su i IUCN i WWF Mediteran.

Za pilot destinaciju Republike Hrvatske ovoga inovativnog projekta izabran je otok Lošinj koji je sastavni dio maritimnog zaštićenog područja Cres-Lošinj pod zaštitom mreže NATURA 2000 i koji je predvodnik u primjeni održivog razvoja turizma u Republici Hrvatskoj.

.
Cilj projekta je podrška mediteranskim regijama u jačanju uvjeta koji omogućuju ekoturizam u njihovim zaštićenim područjima, te promicanje cjelovitog destinacijskog upravljanja koje povezuje turizam i održiv razvoj

Predmet projekta je izrada inovativnog ekoturističkog paket aranžmana na svakom od odabranih zaštićenih područja projektnih partnera, koji se u iterativnim procesima kreira, testira, unaprjeđuje i prilagođava potrebama tržišta. Sve to uz pomoć egzaktnog mjerenja otiska ekološke održivosti i svih drugih indikatora prema svim dimenzijama održivosti.

Projekt je to kojim se negativni utjecaji turizma na okoliš, ekonomiju i zajednicu žele minimizirati egzaktnim mjerenjem, a ne samo deklarativnim, unaprijed očekivanim preporukama. Stoga, Lošinj postaje domaćinom suvremene simulacije putovanja.

Projekt se temelji na uspjehu MEET Network standarda i prethodnog projekta DestiMED-a na kojem su Republiku Hrvatsku predstavljale pilot destinacije Nacionalni park Kornati te Park prirode Lastovo.

.
Lokalni i regionalni ekoturistički klasteri u budućnosti bi se trebali uključiti u Mediteranski ekoturistički konzorcij

Promicanje cjelovitog destinacijskog upravljanja koje povezuje turizam i održiv razvoj, kreiranjem Lokalnog ekoturističkog klastera (LEC-a koji upravlja odabranim zaštićenim područjem) te Regionalnog ekoturističkog klastera (REC-a koji nadzire rad LEC-a), s ciljem udruživanja u Mediteranski ekoturistički konzorcij (MEC) kojemu je cilj razmjena najboljih praksi i razvijanje integralnog razvojnog i participativnog modela ekoturizma za Mediteran.

Razvoj projekta u pilot destinaciji Cres-Lošinj podupiru Institut za turizam, Ministarstvo turizma i sporta, WWF Adria , Primorsko-goranska županija i Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša te Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, Institut Plavi Svijet, TZ Mali Lošinj, ASL turistička agencija, Javna ustanova Priroda Primorsko-goranske županije, te OTRA Cres.

S obzirom da je kvaliteta DestiMED PLUS projekta prepoznata među brojnim renomiranim fakultetima i svjetskim organizacijama, zasigurno je da će u sklopu odabranog zaštićenog područja i otok Lošinj, na kojem se odvija veći dio ekoturističkog paket aranžmana, ponovno zasjati i potvrditi status zelene destinacije kao jedne od najodrživijih na svijetu te poslužiti kao primjer dobre prakse i putokaz razvoja ostalim hrvatskim turističkim destinacijama.

__________
Izvor: jadranski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.