UŠTEDI ENERGIJU
July 17, 2019

CRES - Novi creski most osmislili japanski arhitekti

U Cresu nesumnjivo postoji potreba za povezivanjem dva mula na ulazu u gradsku luku i ideja da se to učini pješačkim mostom nije od jučer, no ni jedna inicijativa do sada nije došla ovako daleko. Može li se suvremeni most, k tome japanski, uklopiti u cresku srednjovjekovnu luku, glavno je pitanje koje se u otočnoj […]

U Cresu nesumnjivo postoji potreba za povezivanjem dva mula na ulazu u gradsku luku i ideja da se to učini pješačkim mostom nije od jučer, no ni jedna inicijativa do sada nije došla ovako daleko.

Može li se suvremeni most, k tome japanski, uklopiti u cresku srednjovjekovnu luku, glavno je pitanje koje se u otočnoj javnosti postavlja nakon prezentacije dvaju idejnih rješenja uglednih japanskih arhitekta. Hideyuki Nakayama i Tetsuo Kondo osmislili su dva potpuno različita koncepta, jedan konzervativniji i jednostavniji, a drugi gotovo futuristički.

Sama ideja, kao i suradnja s Japancima, proizašla je iz programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, točnije programskog pravca 27 susjedstva. S namjerom da se u projekt EPK 2020 uključi i šire riječko okruženje, izabrano je 27 prijedloga za suradnju s drugim kulturnim sredinama, pa se tako creska inicijativa za revitalizaciju stare gradske jezgre povezala s partnerima iz Japana.

U Cresu nesumnjivo postoji potreba za povezivanjem dva mula na ulazu u gradsku luku i ideja da se to učini pješačkim mostom nije od jučer, no ni jedna inicijativa do sada nije došla ovako daleko. Uzevši u obzir širenje naselja, pa i činjenicu da će katamaran ubuduće pristajati na novom lukobranu na zapadnom dijelu luke, takav most postaje gotovo neophodan za normalnu komunikaciju između istočnog i zapadnog dijela grada.

Građansku inicijativu Revitalizacija stare gradske jezgre, tj. tim koji je zadužen za projekt pješačkog mosta čine Jadranka Blatt, Tanja Kremenić, Marko Purić i Karmen Surdić te voditeljica tima Inge Solis. Ideju izgradnje mosta i predložena rješenja na predstavljanju u prizemlju sjedišta Zajednice Talijana Cres obrazložila je Inge Solis, voditeljica tima zaduženog za provedbu inicijative, inače viša kustosica u Creskom muzeju.

- Nakon razgovora i promišljanja došli smo do dvije skice, dva prijedloga mosta. Radi se o dva moderna mosta, od modernih materijala, za moderno vrijeme, naglasila je Solis čime je reagirala na mišljenja, pa čak i kritike, da je srednjevjekovnoj luci Cres primjereniji klasičniji most. Solis smatra da »gradeći kopije omalovažavamo starine«, a svoj stav o mogućnosti kvalitetne interpolacije novog arhitektonskog rješenja u povijesnu cjelinu ilustrirala je staklenom piramidom ispred pariškog muzeja Louvre.

Podršku projektu dao je i zamjenik gradonačelnika Marin Gregorović, ujedno i predsjednik upravnog vijeća Županijske lučke uprave Cres.

- Ideja o mostu tinja već nekoliko desetljeća i smatram da nam to treba, ali i da će uljepšati vizuru našega grada, rekao je Gregorović te na kraju podsjetio da su i Japanci otočani te ih to povezuje s Cresanima. Osim Grada Cresa, japanski most podržali su Primorsko-goranska županija, Županijska lučka uprava Cres, Creski muzej i Otočna razvojna agencija.

 

3706242

Prijedloge je na društvenim mrežama komentirala i arhitektica Bojana Vuksanović, poznata po atraktivnom prijedlogu za prenamjenu doka iz creskog brodogradilišta u »Dock kulture«, ljetnu pozornicu za multimedijske umjetničke intervencije i izložbeni prostor.

 

Ideja potekla iz programa Rijeka 2020

- Free-form dizajn mosta Hideyuki Nakayama arhitektonski izgleda veoma zanimljiv, obogatio bi Cres sasvim drugom dimenzijom i stvara interesantan kontrast između solidnih/čvrstih kamenih kuća, kamene rive i te razigrane forme. Most, kao objekt, sam po sebi, nosi simboliku povezivanja, jer to mu je osnovna namjena. Gradnja japanskog mosta u Cresu bi istovremeno stvorilo nevidljivi most sa sasvim drugom, bogatom kulturom s druge strane planeta, napisala je Vuksanović.

Budući da je creski tim u sklopu EPK 2020 ostvario suradnju s japanskom organizacijom EU-Japan Fest koja financijski pomaže gradove - prijestolnice kulture u Europi, most bi se djelomično financirao iz te fondacije, a ostatak će se pokušati osigurati iz raznih natječaja. Cresani imaju mogućnost da kroz pismenu i online anketu iskažu svoj stav o potrebi za gradnjom pješačkog mosta, ali i jedinstvenu priliku da sami izaberu koji im se most od predloženih više sviđa. Izložba će biti otvorena do 19. srpnja i do tada se može glasovati.

- Prema dosadašnjim reakcijama, Cresani su za most, ali se mogu čuti prigovori da bi trebao izgledati starije, kaže Inge Solis te ponavlja da bi se kopirajući renesansu ona samo omalovažila, a upravo kontrastom se još više ističe ljepota starog. Možda je došlo vrijeme da Cres dobije modernu i atraktivnu arhitekturu i pridruži se gradovima koji su posegnuli za interpolacijama u starim jezgrama. Rijetka je ovo prigoda za Cres da se iskoristi moderna japanska arhitektura i suvremeni materijali te da se u skladu s novim vremenom dobije most za 21. stoljeće.

__________
Izvor: novilist.hr
Fotografija: Visit Croatia

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram