CRES: Obavijest za zajedničko planiranje proračuna

Objavio: Martin Tuđen - 25.06.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Grad Cres objavio je kako građani mogu prijaviti male komunalne akcije do kraja tjedna! Rok je 30. lipnja.

Građani Cresa još ovaj tjedan mogu prijaviti male komunalne projekte u sklopu inicijative Zajedničko (participativno) planiranje proračuna. Grad Cres provodi inicijativu u suradnji s Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj.

Pripremajući se za izradu proračuna za 2025. godinu, građanima je omogućeno da predlažu manje projekte koji značajno poboljšavaju kvalitetu života i izgled javnih površina. To uključuje uređenje zelenih površina, pješačkih staza, cesta i parkirališta, postavljanje zaštitnih ograda, uređenje dječjih igrališta, postavljanje klupa, koševa za otpad, prometnih znakova, te sanaciju divljih deponija i održavanje javne rasvjete.

Prijedlozi se mogu podnijeti putem jednostavnih obrazaca. Oni su dostupni u gradskoj upravi ili na web stranici Grada (https://www.cres.hr/obrasci), a mogu se poslati e-mailom na proracun@cres.hr, poštom ili osobno dostaviti. Najlakši način prijave je putem web aplikacije na stranici Udruge gradova: https://gradovi.hr/prijava-projekta/. Rok za dostavu prijedloga je 30. lipnja 2024.

Nakon što pristignu prijedlozi, gradske službe će procijeniti njihovu opravdanost i troškove provedbe. Ako bude više prijedloga nego što se može financirati iz proračuna, građani će glasati na javnoj tribini kako bi odlučili koji će se projekti realizirati. Odabrani projekti bit će uključeni u proračun za 2025. godinu.

Prošle godine, građani su na isti način odlučili o nekim popravcima. Primjerice popravku gradskog sata, uređenju pristupa dječjem parkiću na Šetalištu, postavljanju dodatnih oglasnih ploča u Cresu, te uređenju košarkaškog igrališta u Loznatom.

_________________________________

Izvor: Grad Cres (Facebook objava)

Naslovna fotografija: Image by geertwillemarck from Pixabay