CRES – Obljetnica 700 godina smrti Dante Alighierija

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 04.11.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Obilježavanju 700 godina od smrti velikog Dantea Alighierija priključili su se učenici creske OŠ Frane Petrića koji pohađaju Talijanski jezik kao izborni predmet

Profesorica Sonja Pokupec Salković i knjižničarka Marija Miletić osmislile su razne zanimljive načine kako bi učenici, kroz igru i natjecanje, što bolje upoznali život i djelo tog književnog velikana.

Vrhunac je bio rad »Il poeta in lana – Pjesnik u vuni«, tapiserija koju su učenici uz pomoć Vesne Jakić iz udruge Ruta isfilcali od vune i poslali na likovni natječaj »In viaggio con Dante – Na putu s Danteom« – prenosi novilist.hr

.
Likovni natječaj

Likovni natječaj su organizirala društva »Dante Alighieri« iz Zadra i Zagreba u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu i Veleposlanstvom Republike Italije u Hrvatskoj. Svečana dodjela nagrada najboljim sudionicima natječaja održana je sklopu XXI. Tjedna talijanskog jezika u svijetu u prostorijama Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.

Učenici petih razreda creske škole dobili su Posebnu nagradu za originalnost i kreativnost jer je njihov rad osvojio srca svih članova međunarodnog žirija. Talijanski veleposlanik Pierfrancesco Sacco čestitao je svim dobitnicima nagrada te pohvalio napore koje nastavnici talijanskog jezika svakodnevni ulažu kako bi učenicima približili talijanski jezik i kulturu.

Dolazak u Zagreb mali Cresani iskoristili su za razgledavanje grada uz stručno vodstvo Josipe Purgerice, simpatične poznavateljice zagrebačke povijesti i kazivačice priča i legendi. Prošetali su najljepšim gradskim lokacijama, a posebno iznenađenje bio je posjet najstarijoj zagrebačkoj ljekarni »K crnom orlu« kojom je krajem 14. stoljeća upravljao Nicolò Alighieri, praunuk slavnog pisca.

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.