CRES – Otočna škola kao model demokracije

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 15.12.2017. - Vrijeme čitanja: 2min

Na završnoj konferenciji zajedničkog programa EU i Vijeća Europe za međunarodne projekte “Ljudska prava i demokracija u praksi” u Strasbourgu bila je zastupljena i creska srednja škola Ambroza Haračića.

Naime, kratki video uradak “Island School as a Model for Democracy” Renata Muškardina, učenika 4.gc razreda, osvojio je prvo mjesto na natječaju Snimajte kratki VIDEO! kojeg je u lipnju ove godine provela Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Vijećem Europe u sklopu projekta „Instrumenti za implementaciju Okvira kompetencija za demokratsku kulturu”. Radi se o zajedničkom projektu u kojemu su sudjelovale Andora, Hrvatska, Slovačka i Gruzija. Najbolje ocijenjeni učenici pozvani su na završnu konferenciju zajedničkog programa Europske unije i Vijeća Europe za međunarodne projekte “Human Rights and Democracy in Action” koja je održana 6. i 7. prosinca u Strasbourgu.

Osim samog autora filma, u Francusku su putovale i učenice creskog gimnazijskog odjela Ines Rizvić i Lara Dragoslavić koje su sudjelovale u projektu te njihove mentorice Melita Chiole i Daniela Mužić. Zajedno su u Palači Europe predstavili demokratski život creske škole te spomenute ljepote i povijest grada Cresa. Glavna ideja videa bila je pokazati kako život i obrazovanje na otoku ne čini ljude izoliranima.

Između ostalih, pobjednički film pohvalila je i Christel de Jonge, glavna tajnica Europske komisije za obrazovanje i kulturu, ovim riječima:

„Čestitam! Impresionirana sam videom, jako je profesionalno snimljen. Drago mi je što ste u video uključili i dogradonačelnika. Lijepo je čuti o bogatoj povijesti i kulturi vašeg otoka. Nakon ovoga poželjela sam se preseliti na Cres. Jos jednom čestitke.”

Lari, Renatu i Ines podijeljeni su certifikati Vijeća Europe koje je potpisao predsjedavajući odbora za obrazovanje Sjur Bergan, a među ostalima čestitala im je i savjetnica u Uredu ministrice znanosti i obrazovanja Helena Valenčić.

Pogledajte i vi nagrađeni rad o creskoj školi na ovoj poveznici.

FOTOGRAFIJE: © Gimnazija Cres / SŠ Ambroza Haračića

Suradnici -Danijela Mužić i Renato Muuškardin

Autorica : Dijana Šabić