CRES – Prikupljena inicijalna sredstva za izgradnju sunčane elektrane

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 03.10.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Energetska zadruga Apsyrtides u rekordnom roku prikupila inicijalna sredstva za izgradnju sunčane elektrane

Nakon samo tri tjedna od njenog pokretanja, kampanja prikupljanja financijskih sredstava za kupnju zemljišta i izradu projektne dokumentacije za sunčanu elektranu Filozići je dovršena. Franjo Toić, upravitelj zadruge i Anton Jedrejčić, vlasnik zemljišta na kojem će se graditi elektrana, danas su u Rijeci potpisali kupoprodajni ugovor kojim je zadruga postala vlasnik zemljišta i time napravila prvi veliki korak ka izgradnji sunčane elektrane ukupne snage 500 kW. Elektrana će se graditi nedaleko od trajektnog pristaništa Porozina, odmah pored državne ceste.

Kampanjom se od osnivača i novih članova zadruge namjeravalo u prvom krugu prikupiti 65.000 eura, ali je zbog iznimnog interesa stanovnika otoka Cresa i Lošinja te nekoliko prijatelja s kopna, u tri tjedna ugovoreno više od 100.000 eura dodatnih uloga članova. Tijekom kampanje upisana su i 23 nova člana te sada zadruga na popisu ima 58 zadrugara.

„Premda već više od godinu dana komuniciramo prema lokalnoj zajednici namjeru izgradnje solarne elektrane na sjeveru otoka, koja bi se financirala putem skupnog investiranja građana i otočnih poduzeća, ostali smo iznenađeni brzinom reakcije i velikim interesom za ulaganje u projekt“, rekao je upravitelj zadruge Franjo Toić.

„Građani očito žele postati vlasnici barem jednog dijela energije koja se troši na otoku, a energetska zadruga je jedan od načina koji će im to omogućiti“.

 

__________
Autor: Franjo Toić
Naslovna fotografija: Pixabay