CRES – Projekt “Umrežena vuna”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 13.11.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

 U svibnju ove godine Udruzi Ruta odobrena je financijska potpora za projekt ”Umrežena vuna” u sklopu Ininog natječaja ”Zeleni pojas”

Cilj projekta je informiranje mladih o tome da se ovčja vuna više ne koristi, već ostavlja u prirodi i tako postaje ekološki problem te organiziranje radionica obrade vune tehnikom filcanja, i to na temu recikliranja starih ribarskih mreža – prenosi novilist.hr

.
Udruga Ruta uključila je u projekt “Umrežena vuna” i učenike creske gimnazije

Udruga Ruta je u svoj projekt uključila i učenike creske gimnazije koji su, uz nastavnice Sonju Pokupec Salković i Ana-Mariju Sertić, pod vodstvom Vesne Jakić izrađivali torbice na temu mora i ribara.

Tehnikom filcanja napravljeno je i nekoliko jastučića koji su potom napunjeni mirisnom lavandom ubranom u školskom vrtu. Grupa učenika prvog razreda napravila je veliku tapiseriju u koju su utkane ribarske mreže i školjke te sada krasi hodnik gimnazije.

Na radionicama se pokazalo koliko mladi mogu biti kreativni i maštoviti, a jedna od maturantica na kraju je zaključila da im je »ovako nešto baš trebalo« jer su zbog suživota s pandemijom pomalo zaboravili na dobro raspoloženje i sreću.

.
Vuna je vrijedna i zanemarena sirovina

Na otoku Cresu godišnje se ošiša i baci oko 10 tona vune te tako postaje ekološki problem. Stoga je cilj projekta „Umrežena vuna“ edukacija o problematici bacanja vune i ukazivanje na način obrade tehnikom filcanja kroz kreativne radionice na temu recikliranja starih ribarskih mreža.

Na radionicama će se djeca, mladi i ostali zainteresirani, upoznati sa problematikom bacanja vune, tehnikom filcanja, te potom stvarati vlastiti kreativni svijet na temu mora i ribara. Stare mreže postaju otpad. Recikliranjem vune i mreža nastat će čitav niz zanimljivih radova.

Izravni korisnici ovog projekta su djeca i mladi koje Grupa Ruta kroz kreativne radionice educira o: problematici bacanja vune, njenoj vrijednosti, o tehnici obrade vune filcanjem, recikliranju starih mreža te upoznaje i sa tradicijskom pričom o ovčarstvu i ribarstvu.

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.