CRES – Promotivni događaj projekta VALUE “Koracima naših starih”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 03.12.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

U subotu, 4.12.2021. s početkom u 9 sati, Grad Cres organizira promotivni događaj projekta VALUE “Koracima naših starih”

U sklopu događaja “Koracima naših starih” bit će organizirana šetnja po povijesnoj dionici Via Apsyrtides transverzale, od Predošćice do grada Cresa, uz stručno vodstvo. Od 13 sati ispred restorana Nono Frane dočekuju se šetači uz topli obrok za sve i glazbu – prenosi Facebook Grad Cres

U večernjem dijelu programa u palači Moise održat će se prezentacija postignuća projekta te predavanja o povijesnoj i prirodnoj baštini otoka. Svi detalji nalaze se na pozivnici niže.

Promotivni događaj održava se u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama. Prijave za šetnju šalju na mail adrese karmen.surdic@cres.hr ili rahela.veskovic@cres.hr. Dok se dolazak na predavanja najavljuje na mail lucija.polonijo@uniri.hr ili na Facebook stranici palače Moise.

 

O projektu

VALUE – je projekt u sklopu prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 2014-2020. Glavni cilj projekta je definiranje novog modela teritorijalnog razvoja usmjerenog k integraciji kulture, prirode i turizma kroz unaprjeđenje kulturnih i arheoloških lokaliteta.

U ulozi vodećeg partnera, projekt koordinira Općina Comacchio (Italija) s kojom je Grad Cres pobratimljen. U projekt je osim Grada Cresa uključeno još 6 partnera iz Italije i Hrvatske. Specifični ciljevi projekta su unaprjeđenje održivog razvoja, promoviranje izvansezonskog turizma i valorizacija kulturnih dobara osnivanjem klastera u kulturi i arheoloških parkova. Osmišljavanjem turističkih ruta te stvaranjem javno-privatnih mreža za suradnju.

Grad Cres će tako rekonstruirati 70-ak km dugu mrežu povijesnih putova naslonjenu na transverzalu koja se proteže od rta Jablanac do grada Cresa. Putovi će biti obnovljeni, uređeni i dovedeni do minimalnog standarda prohodnosti. Obogaćeni informativnim sadržajem o kulturnim i prirodnim znamenitostima koje se nalaze duž njih. Predviđeno je da se na pojedinim lokacijama urede odmorištima i vidikovci.

Valorizacijom svoje bogate kulturne i prirodne baštine Cres će povećati konkurentnost teritorija. Razvitkom novog turističkog proizvoda povezanog s lokalnim resursima privući će se nova vrsta posjetitelja zainteresirana za rekreaciju na otvorenom, istraživanje i otkrivanje prirodnih i kulturnih ljepota teritorija.

Time će se stvoriti uvjeti za produljenje turističke sezone izvan ljetnog razdoblja. Stimulirat će se i revitalizacija unutarnjih dijelova otoka. Provedba VALUE projekta pružit će mogućnost razvoja inovativnih poduzetničkih inicijativa utemeljenih na integraciji turizma i lokalne baštine.

 

__________
Izvor: Facebook Grad Cres
Naslovna fotografija: Pixabay.