Zanimljivo predavanje u palači Moise održala je doktorandica Pauline Flipo-Boucontet kojoj su u znanstvenom fokusu otoci Cres, Unije i Silba

Francuskinja Pauline Flipo-Boucontet, doktorandica na Fakultetu za književnost i humanističke znanosti Sveučilišta u Limogesu, održala je u palači Moise predavanje »Svakodnevni život na francuskim otocima« s podnaslovom »Bretonski otoci: daleke zemlje, bliski problemi?« – prenosi novilist.hr

 

Usporedba francuskih i hrvatskih otoka

Predavanjem, kao i raspravom koja je uslijedila, željela je dobiti odgovor na pitanje omogućuju li postojeći modeli javnog djelovanja učinkovit odgovor na izazove otočnih područja. Posebno se fokusirala na politike očuvanja krajolika i njihovu usklađenost s razvojem poljoprivrede.

Pitanja su to kojima se Pauline Flipo-Boucontet bavi u svom doktorskom radu iz geografije kroz usporedni pristup između otoka Ouessant i Île-aux-Moines u Bretanji te hrvatskih otoka Cresa, Unija i Silbe. Hrvatske otoke je upoznala tijekom svoje magistarske prakse koju je 2017. godine provela u Otočnoj razvojnoj agenciji na Cresu. Na Cresu joj se toliko svidjelo da je tu ostala živjeti gotovo dvije godine.

 

Istraživanje

Ovom prilikom na Cresu će boraviti nekoliko tjedana u sklopu svog daljnjeg istraživanja doktorske teze, te je Cresanima predstavila otoke Bretanje, kao što je prethodno francuskoj publici predstavila hrvatske otoke.

Svoje predavanje obogatila je videosvjedočenjima Bretanaca koji su govorili o vlastitim iskustvima.

– Na otocima koje proučavam boravim kako bih bolje razumjela lokalne stvarnosti i mogla preispitati sustav javnog djelovanja, ali i upoznala inovativne inicijative koje se provode na otocima.

Zato će obaviti niz intervjua sa stanovnicima, lokalnim izabranim dužnosnicima, udrugama, ali i predstavnicima regije, države ili mreža poput Pokreta Otoka, rekla je Pauline na kraju svog predavanja.

Nakon razgovora sa stanovnicima pet izabranih otoka Pauline Flipo-Boucontet analizirat će sličnosti i razlike života na otocima u Hrvatskoj i Francuskoj i svoje zaključke izložiti u doktorskom radu.

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.