CRESKO LOŠINJSKI ARHIPELAG – Energetska zadruga ”Apsyrtides” kupuje zemljište za solarnu elektranu na tlu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 03.08.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Na nedavno održanoj sjednici Skupštine energetske zadruge ”Apsyrtides”, čiji je Pokret Otoka osnivač i član, donesena je jednoglasna odluka o kupnji zemljišta u Filozićima na kojem se planira izgraditi sunčana elektrana na tlu

Podsjetimo, energetska zadruga Apsyrtides osnovana je na području Cresko-lošinjskog arhipelaga u travnju 2021. godine o čemu smo pisali u CRES/LOŠINJ – Pokret Otoka suosnivač energetske zadruge Apsyrtides.

.
Snaga i financiranje elektrane

Snaga predviđene elektrane trebala bi biti 500 kW, s mogućom godišnjom proizvodnjom od 667 MWh. Ukupni trošak ulaganja procijenjen je na 648.000 EUR. 30% tog iznosa planirano je pokriti ulogom zadrugara, dok će se za preostalih 70% dizati kredit.

Anton Jedrejčić, član zadruge i vlasnik zemljišta na kojem se planira izgradnja elektrane prodaje zemljište za 65.000 EUR, no osobno će uložiti 20 000 EUR što ga čini najvećim ulagačem u elektranu. Preostalih 45.000 EUR pokrit će sadašnji i budući članovi zadruge dodatnim ulozima, a finaliziranje financijske strukture očekuje se u sljedeća dva mjeseca.

.
Najveći projekt skupnog ulaganja lokalne zajednice u energetsku tranziciju na području Republike Hrvatske

Predsjednik Skupštine zadruge, dr. Ugo Toić, rekao je da je ovo jedna od povijesnih odluka u budućem poslovanju zadruge, jer, koliko mu je poznato, ovo je najveći projekt skupnog ulaganja lokalne zajednice u energetsku tranziciju na području Republike Hrvatske.

Smatra da su građani, poslovni i javni sektor s područja otočja veoma zainteresirani za ovaj projekt te da će iz tog razloga dinamika realizacije projekta vjerojatno prvenstveno ovisiti o pribavljanju dozvola, suglasnosti i mišljenja od nadležnih javnih institucija.

”Iako se u javnosti možda stjecao dojam da se u zadruzi ništa ne događa, u ovih godinu dana od osnivanja, sva tijela zadruge su bila angažirana na izradi potrebnih analiza, pripremi prve dokumentacije i pregovora oko kupnje zemljišta” – naglasio je.

Na sjednici Skupštine također je najavljena i informativna kampanja koja za cilj ima privlačenje novih zadrugara.

_________
Izvor: Otoci.net
Naslovna fotografija: Mirna Dalić / Pokret Otoka