UŠTEDI ENERGIJU
February 13, 2017

Dajte ruku (i koji kamen) u obnovi bračke vapnenice!

 

Nošeni oduševljenjem što se hrvatskoj suhozidnoj baštini i službeno pridaje sve više pažnje i pozornosti, pozivamo vas na jednu gorkoslatku volontersku akciju na Braču.

Naime, radi se o obnovi vapnenice koju je u travnju prošle godine gradilo i sagradilo preko stotinu volontera sa svih strana svijeta, na Mlatinjem brdu poviše Pučišća. Sjatila se sva sila volontera, što djece, što mladih, što starijih - s otoka, iz Francuske, Njemačke, Malezije, Velike Britanije. Rijetki od njih su uživo vidjeli gradnju vapnenice u vrijeme kada se ona još aktivno gradila za preživljavanje, pa je ovo bila zaista jedinstvena prilika da se ovo znanje posvjedoči i u praksi primjeni.

Bračka je vapnenica građena gotovo tri tjedna, a simbolično je i zapaljena po završetku gradnje. No, vapnenica je tijekom ljeta nasilno srušena. Ovaj neobjašnjivi čin i danas nije razrješen, ali to ne sprječava organizatore da vapnenicu obnove i još jednom podignu u punom sjaju. Pozivamo vas da se u velikom broju odazovete ovoj akciji i odate počast desetljećima, ali i stoljećima krvavog rada i truda naših predaka, koji su gradnjom i paljenjem vapnenica prehranjivali svoje obitelji.

Akcija obnove vapnenice starta 10. ožujka, a sve zainteresirane za sudjelovanje pozivamo da se prijave putem ovog OBRASCA. Organizatorima će, naravno, biti drago i ako dođete nenajavljeni, no onda riskirate da ostanete bez ručka 🙂

Volonterima će biti osiguran prijevoz od Pučišća do lokacije vapnenice, kao i topli obrok. Moguće je kampiranje na lokaciji u vlastitim šatorima, a lokalni iznajmljivači omogućuju smještaj za 10€ po osobi i noćenju. Više informacija o smještaju možete naći ovdje.

Za više informacija možete se obratiti na mail lvc.brac@gmail.com.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram