Sutra je “Dan energetske održivosti” Šibensko-kninske županije

Objavio: Pokret Otoka - 23.10.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

U organizaciji Šibensko-kninske županije i Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u četvrtak, 26. listopada upriličit će se manifestacija Dan energetske održivosti Šibensko-kninske županije.

Sudjelovat će učenici osnovnih i srednjih škola s područja županije, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku.

Prezentirat će se projekti i rješenja iz područja energetske učinkovitosti i prilagodbe klimatskim promjenama od značaja za javni sektor i građane. Sudionici će komentirati i mogućnosti (su)financiranja takvih projekata i rješenja.

Program obilježavanja Dana energetske održivosti održat će se u Adriatic Business Centru u Šibeniku, na adresi Narodnog preporoda 4. Početak programa predviđen je u 10 sati.

Na samom otvorenju će učenici osnovnih škola Šibensko–kninske županije pokazati na koji bi način oni riješili „crne točke“ svojih gradova, na energetski učinkovit način.

Nakon toga uvodni govor će održati predstavnici domaćina te šibensko-kninski župan, dr. sc. Marko Jelić.

Svoj doprinos energetskoj održivosti predstavit će učenici Industrijsko-obrtničke škole iz Šibenika. Oni će prisutnima na licu mjesta demonstrirati način rada fotonaponskih panela.

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pružit će informacije o mogućnostima sufinanciranja projekata energetske učinkovitosti prilagodbe klimatskim promjenama, što će zasigurno privući pozornost okupljenih.

Po završetku izlaganja Fonda, uslijedit će predavanje koje će održati prof. dr. sc. Mario Vašak sa Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku. Prof. Vašak predstavit će sudionicima studij i studijske programe. Također će dati uvod u energetski učinkovita rješenja, prema preporukama struke.

Za kraj, kao primjer dobre prakse bit će predstavljen projekt uspješno provedene energetske obnove zgrade Doma za starije osobe Cvjetni dom Šibenik.

Izvor: Razvojna agencija Šibensko-kninske županije

Fotografija: Razvojna agencija Šibensko-kninske županije