Dječji vrtić u Đurđevcu energetski neovisan

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 11.03.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Dječji vrtić Maslačak od sada je energetski neovisan. U suradnji s Gradom Đurđevcom uspješno je osigurao sredstva za izgradnju solarne elektrane snage 80 kWh. Paneli su postavljeni.

 

Cilj projekta je proizvodnja vlastite električne energije kako bi vrtić u cijelosti bio energetski neovisan i kako bi za svoje potrebe koristio samo proizvedenu struju, posljedično će se smanjiti troškovi režija, ali i emisija stakleničkih plinova.

Vrijednost ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije na vrtiću iznosi oko 108.000 eura (814.000 kuna). Projekt sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu s oko 43.300 eura (326.000 kuna).

“Prijašnjim projektima i mjerama poput zamijene krovišta, zamijene stolarije, modernizacijom rasvjete, pripremom tople vode i podnim grijanjem već smo značajno energetski obnovili naš vrtić, a ovaj projekt je samo nadogradnja. Pripremljeni su i projekti energetske obnove svih područnih škola, a i na kompostani će se u narednim tjednima postaviti solarne ploče. Plan nam je da sve naše ustanove i tvrtke budu energetski učinkovitije i energetski neovisne što će biti od velikog značaja u ovo vrijeme kad rastu cijene energenata”, rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Podsjetimo, solarni paneli postavljeni su i na zgradi đurđevačke Javne vatrogasne postrojbe u te na dvorani Osnovne škole Đurđevac.

Na drugom kraju, u Dalmaciji, ove godine započeo je i projekt stavljanja sunčane elektrane na vrtić na Hvaru. Više o tome pročitajte na poveznici: Hvar – Sunčana elektrana za hvarski vrtić

 

 

_______________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografija: djurdevac.hr