DOOR izradio Vodič za osnivanje energetskih zajednica građana!

Objavio: Pokret Otoka - 23.03.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Vodič za osnivanje energetskih zajednica građana (EZG) izrađen je i objavljen u sklopu projekta LOGYCO

Vodič navodi potrebnu dokumentaciju i glavne korake za osnivanje EZG u Republici Hrvatskoj.

Opisan je administrativni proces prijave i osnivanja EZG te proces instaliranja solarne elektrane za EZG.

Vodič preuzmite ovdje:
Vodič za osnivanje energetske zajednice građana

O projektu

Projekt LOGYCO ima za cilj podizanje svijesti i kompetencija građana i lokalnih aktera o energetskim zajednicama, potičući ih na aktivno sudjelovanje u tržištu energije kao “prosumera”. Kroz obrazovne aktivnosti, izradu smjernica i razmjenu znanja s iskusnom njemačkom energetskom zajednicom, projekt želi osnažiti manje iskusne hrvatske i srpske partnere. Fokusirajući se na dvije lokalne zajednice u Hrvatskoj i Srbiji, projekt će organizirati info dane, radionice i distribuciju brošura kako bi građani postali svjesniji energetskih i klimatskih pitanja te aktivniji u lokalnim zajednicama.

Glavne aktivnosti projekta uključuju analizu zakonodavstva i strateških dokumenata, istraživanje financijskih sredstava za projekte građanske energije, izradu smjernica za uspostavu energetskih zajednica, organizaciju info dana i radionica te studijska putovanja radi razmjene znanja.

Kroz partnerstvo Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) u Hrvatskoj i Regionalne razvoje agencije Srem (RRAS) u Srbiji, projekt će doprinijeti stvaranju osnova za uspostavu lokalnih energetskih zajednica u regiji.

Izvor: DOOR

Foto: Photo by Riccardo Annandale on Unsplash