UŠTEDI ENERGIJU
December 9, 2017

KORČULA - Društevno kulturni centri u službi razvoja otoka

Kulturni centri na otocima nisu nepoznanica, ali svakim danom kao da sve više postaju sjećanje na neke ljepše otočke dane. Kultura i društvo temelj su svake zajednice i zdravog života stoga moramo aktivno sudjelovati u revitalizaciji društvenih prostora, poticanju međusobne suradnje i zajedničkom stvaranju života na otocima.

U studenom smo na Korčuli na poziv udruge Moreška, u sklopu projekta Živi, rasti, cvjetaj održali dvodnevnu radionicu “Društveno kulturni centri u službi razvoja otoka”.

Očekivali smo da će se na Korčuli okupiti udruge i predstavnici javnih službi, odjela za kulturu te voditelji javnih ustanova s područja grada Korčule kako bi radionica s ciljem definiranja civilno javnog partnerstva i potencijala razvoja društveno kulturnog centra imala puni smisao. No ono što se dogodilo bilo je svima iznenađenje i cijeloj je edukaciji dalo novi, značajniji smisao. Osim predstavnika korčulanskih udruga Moreška, udruge mladih KUM, Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Korčule edukaciji su se pridružili predstavnici LAG-a 5, gradska vijećnica i dogradonačelnik grada Korčule, zatim predstavnici iz raznih mjesta na otoku: Turistička zajednica Općine Blato, Blatski fižuli Ustanova u kulturi iz Blata, udruga Račišćko srce, Otočni sabor i Hrvatsko planinarsko društvo Mareta iz Vela luke. No ni to nije bio kraj našeg iznenađenja, naime te su dane da bi sudjelovali na radionici, a i upoznali drugi otok zimi, na Korčulu došli Ana, Ankica, Sanja i Nikola iz Komiže na Visu te Vilma iz Starog grada na Hvaru. Željni znanja, međuotočkog povezivanja i razmjene iskustava i želja proveli smo dva dana aktivno raspravljajući na koji način želimo vidjeti razvoj društveno kulturnih centara u našem mjestu, kakvu vrstu suradnje nudimo predstavnicima lokalnih samouprava te planirajući kako bi izgledao prostor, kakav bismo program nudili unutar njega. Svatko je ponešto mogao naučiti iz primjera onog drugog. Rasprava je bila konstruktivna i korisna za sve sudionike te je otvorila mogućnost različitih načina suradnje i razvoja pojedinih projekata na otocima.

Za vrijeme radionice spomenut je i natječaj Europskog socijalnog fonda koji je tada bio u najavi, a konačno je i objavljen 30. 11. 2017. Rok za prijavu na projekt „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“ traje do 28. 02. 2018. Ciljevi natječaja upravo su elementi koji su naglašeni na radionici - razvoj dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora. Čini se da je zaista došlo vrijeme za udruživanje snaga, znanja i ideja na lokalnim razinama, povećanje uključenosti građana u procese i uspostavljanje novih modela upravljanja. Vjerujemo da će promjena načina komuniciranja i surađivanja i zajedničko odlučivanje rezultirati bogatim i raznovrsnim kulturnim programima na otocima.

Više o samom natječaju pronađite na linku, a ako vas zanima suradnja i partnerstvo na ovom projektu javite se na mail pokret.otoka@gmail.com.

 

Autorica: Maja Jurišić

Foto: Andro Nigoević

 

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram