Građanska inicijativa za razvoj otoka Drvenika Velog pokrenula je anonimnu online anketu za stanovnike i ljubitelje Drvenika Velog 21.3.2021. u trajanju od mjesec dana

.

Cilj ankete je bio da se doprinese izradi Strategije održivog razvoja otoka Drvenika Velog kojoj bi temeljna odrednica bila zaštita otoka i zadovoljavanje potreba stanovnika i posjetitelja.

Motiv za pokretanje ankete bio je zaustaviti neplanski razvoj otoka, koji je rezultirao negativnim posljedicama. S vremenom će posljedice postati sve ozbiljnije i bit će ih teže i skuplje, ako uopće i moguće ispraviti.

Zadnjih nekoliko desetljeća života na Drveniku Velom obilježeno je devastacijom, nedostatkom vizije i kratkoročnim akcijama te raspadom socijalne zajednice i povlačenjem ljudi.

Rezultati ove ankete bi trebali služiti tome da Mjesna zajednica Drvenika Velog, Grad Trogir i Splitsko-dalmatinska županija dobiju realnu sliku o stanju života lokalne zajednice te da u svojim djelovanjima uzmu u obzir potrebe otoka i otočana.

U slučaju da ovi prijedlozi naiđu na bar malo političke volje, rezultati ankete trebali bi poslužili kao jedna od glavnih podloga pri izradi prve strategije održivog razvoja otoka a u daljnjem postupku i u provođenju općih propisa i zakona u nadležnosti Grada Trogira, Državnog inspektorata i Lučke kapetanije.

Strategija razvoja se treba izraditi do kraja 2021. godine sukladno sa Zakonu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske te Zakonu o otocima.

Više o problemima na otoku možete pronaći na poveznici.

Rezultati ankete vidljivi su na poveznici.

 

 

__________
Izvor: zirona.org
Naslovna fotografija: Unsplash.