Dubrovačko-neretvanska županija – Otočno partnerstvo jednoglasno podržalo projektne prijedloge za prijavu na ITP

Objavio: Pokret Otoka - 02.04.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Otočno partnerstvo Dubrovačko-neretvanske županije održalo je svoju petu sjednicu s jednim jasnim ciljem – unaprijediti život na otocima kroz integrirane projekte i strategije.

Na ovoj ključnoj sjednici, članovi su jednoglasno podržali Odluku o suglasnosti na popis prijavitelja te prioritiziranih i integriranih projektnih prijedloga.

Ova odluka označava važan korak naprijed u provedbi teritorijalne strategije za područje otoka Dubrovačko-neretvanske županije.

Ključna sredstva iz Integriranog teritorijalnog programa

Ova inicijativa ne bi mogla doći u boljem trenutku, s obzirom na značajna bespovratna sredstva od 28 milijuna eura osigurana iz posebne omotnice Integriranog teritorijalnog programa namijenjene projektima na otocima.

Ova sredstva pružaju izvanrednu priliku za realizaciju različitih projekata koji će biti od ključne važnosti za poboljšanje infrastrukture, kvalitete života i gospodarskog razvoja ovog područja.

Širok spektar projekata: Od inkluzivnih centara do obnove bolnica

Jedna od ključnih točaka ovog plana je prijava projekata na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za financiranje iz Integriranog teritorijalnog programa. Među tim projektima nalaze se prijedlozi svih jedinica lokalne samouprave na otocima i poluotoku Pelješcu, kao i projekti iz samog Dubrovačko-neretvanske županije.

Županija je prepoznala važnost raznolikosti projekata koji će biti prijavljeni. To uključuje projekt izgradnje inkluzivnog centra u Korčuli, što će biti od velike koristi za lokalnu zajednicu. Također, tu su i projekti usmjereni na poboljšanje sportske infrastrukture na otocima i Pelješcu, što će pridonijeti zdravlju i aktivnom načinu života stanovnika.

Energetska obnova Specijalne bolnice Kalos također je među prioritetima, što nije samo korak prema održivosti, već i prema boljoj zdravstvenoj skrbi za stanovnike otoka. Nadalje, projekti jedinica lokalne samouprave, poput izgradnje vatrogasnih domova, poduzetničkih inkubatora i kulturne infrastrukture, doprinijet će jačanju lokalne zajednice i stvaranju novih mogućnosti za stanovnike.

Ova petlja suradnje između različitih razina vlasti – županije, gradova i općina – svjedoči o snažnoj predanosti zajedničkom cilju unapređenja života na otocima Dubrovačko-neretvanske županije.

Kroz integrirane projekte i koordiniranu strategiju, ova regija može ostvariti značajan napredak u svim aspektima života na otocima, od infrastrukture do gospodarskog razvoja i kvalitete života stanovnika.

Izvor i foto: Dubrovačko-neretvanska županija