DUBROVNIK: Bazeni u Gružu grijat će se na morsku vodu

Objavio: Đurđa Baljak - 19.05.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Završen projekt ugradnje sustava dizalica topline na bazenu u Gružu. Godišnja ušteda energenata procjenjena na oko 200 tisuća eura.

Završen je projekt ugradnje sustava dizalica topline na bazenu u Gružu. Njegovom primjenom ostvarit će se znatna ušteda na potrošnji energenata od oko 200 tisuća eura na godišnjoj razini. Projekt je ukupno vrijedan 2.2 milijuna eura, od čega bespovratna sredstva Europske unije iznose 1.313.512,19 eura.

Dodatna bespovratna sredstva

Na završnoj konferenciji projekta, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž uručila je gradonačelniku Grada Dubrovnika, Matu Frankoviću, ugovor o dodjeli dodatnih bespovratnih sredstava za realizaciju projekta u iznosu od 74.594,94 eura.

– Još jedan europski projekt dolazi svome kraju, odnosno rješavanje dizalica topline uvođenjem novog sustava grijanja. Više puta smo pokazali umjetnost u korištenju europskih fondova. Možemo vidjeti kolika je vrijednost ove investicije za poboljšanje kvalitete sportske infrastrukture Grada Dubrovnika, a to je 2,2 milijuna eura. Dakle, osim smanjenja energetske potrošnje fosilnih goriva, poboljšat ćemo sportska infrastruktura grada implementacijom dizalice topline, rekao je gradonačelnik Franković, dodajući kako se kontinuirano nastavljaju s ulaganjima u dubrovački bazen.

Grad Dubrovnik kao primjer dobre prakse

Državna tajnica Raguž istaknula Grad Dubrovnik kao primjer dobre prakse za druge gradove i općine u realizaciji sličnih projekata.

– Radi se o projektu financiranom zahvaljujući Financijskom mehanizmu europskog gospodarskog prostora te Norveškom financijskom mehanizmu koji za cilj imaju smanjiti emisiju ugljika. Sredstva su osigurana donacijama Islanda, Norveške i Lihtenštajna. Navedeni projekt je zadovoljio sva načela i sve principe te sve projektne ciljeve koji su bili postavljeni. Ugradnjom dvaju dizalica toplina i korištenjem morske energije je osigurano grijanje malog i velikog bazena, ali i cijele zgrade. Također, najbolji dio moga posla je biti na završnim konferencijama jer je onda sigurno da je posao odrađen kako treba. Projekt je uistinu pravi primjer toga jer pokazuje da je svaki bespovratni euro bio potrošen na ono čemu je i namijenjen, istaknula je državna tajnica.

Moderni sustav obnovljivih izvora energije

Stara fosilna tehnologija lož-ulja zamijenjena je modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom. Izvedena je cjelovita rekonstrukcija strojarnice i popratnih prostorija, izvedene su četiri bušotine do dubine od 50 metara u koje su ugrađene pumpe. Sustav je u probnom radu, u tijeku je testiranje sustava i opreme i obuka korisnika. Projekt je financiran u sklopu programa Energija i klimatske promjene u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora.

Izvor: Grad Dubrovnik / gradonacelnik.hr

Naslovna fotografija: by Geio Tischler on Unsplash