Početkom godine predstavljena je Baza geo-lokacija s 633 točke o preprekama za osobe u invalidskim kolicima. Nakon prepoznatosti, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika napravljene su turističke mape na hrvatskom i engleskom jeziku.

Izvor: Zajednica tehničke kulture Dubrovnik @ morski.hr

Na njima su označeni hoteli, plaže dostupne osobama u invalidskim kolicima, potpuno i djelomično dostupne turističke lokacije, ljekarne, lokacije ustanova za potporu osobama s invaliditetom te prepreke.

Za svaku pojedinu lokaciju od interesa ujedno je i dostupno više informacija, između ostalih i o vrsti prilaza, načinu prolaske prepreke, pa i o mogućnostima kretanja, kao i sadržajima.

Ovim proširenjem baze, sada su dostupne i turističke lokacije, a svaki posjetitelj već unaprijed može doći do informacija koje mu mogu koristiti u planiranju posjeta tim lokacijama.

Na ovaj način nadograđena je postojeća baza prostornih podataka. Web portal postao je jedinstveno mjesto za prikaz podataka o dostupnim, teško dostupnim ili nedostupnim lokacijama. Također, napravljena je i karta pristupačnosti koja je dostupna preko web aplikacije.

Informacije o dostupnosti javnih površina osobama s invaliditetom

Karta predstavlja mapirane lokacije grada Dubrovnika u svrhu pružanja informacija o dostupnosti javnih površina za osobe s invaliditetom u kolicima. Označene su prepreke poput rubnjaka, skalina, nagiba i priloženih fotografija lokacije, a može se pronaći na: www.accessible-dubrovnik-map.eu

Baza geo-lokacija pristupačnih za osobe u invalidskim kolicima se realizirala u sklopu projekta RAGUsa 2.0 – Razvoj kApaciteta Gradskih Udruga kojeg provodi Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s partnerima.

Ukupna vrijednost projekta je 65.026,59 eura. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“ iznosom od 55.272,60 eura.

Izvor: D.G. @ morski.hr

Naslovna fotografija i fotografija: Zajednica tehničke kulture Dubrovnik @ morski.hr