UŠTEDI ENERGIJU
April 28, 2021

DUBROVNIK - SeaClear za smanjenje otpada u moru

Objavljena je službena SeaClear animacija – za smanjenje otpada u moru   Video kroz grafički prikaz pojašnjava ideju SeaClear sustava autonomnih robota za prikupljanje otpada s morskog dna i iz stupca vode, koji cilj postižu zajedničkom koordinacijom, međusobno komunicirajući, svaki sa svojom individualnom ulogom u sustavu.     Ovo je prvi takav sustav na svijetu […]

Objavljena je službena SeaClear animacija – za smanjenje otpada u moru

 

Video kroz grafički prikaz pojašnjava ideju SeaClear sustava autonomnih robota za prikupljanje otpada s morskog dna i iz stupca vode, koji cilj postižu zajedničkom koordinacijom, međusobno komunicirajući, svaki sa svojom individualnom ulogom u sustavu.

 

 

Ovo je prvi takav sustav na svijetu kojeg, u partnerskom konzorciju, razvijaju najpoznatije svjetske organizacije te četiri akademske institucije među kojima je i stručni tim Sveučilišta u Dubrovniku.

U projektu sudjeluju i Regionalna agencija DUNEA i Luka Hamburg, čija su pilot područja odabrana kako bi se verificirala sama funkcionalnost SeaClear sustava.

Projekt SeaClear, punog naziva „Search, Identification and Collection of Marine Litter with Autonomous Robot“, financira se u sto postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020. Kroz koji je osigurano više od šest milijuna kuna za područje Dubrovačko-neretvanske županije.

 

 

___________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Subscription
Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram