Ulaganje u lučku infrastrukturu radi bolje prometne povezanosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji se nastavlja i dalje

.

Hrvatska najjužnija županija zajedno sa svojim lučkim upravama i u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture razvija projekte za lučku infrastrukturu i stavlje ih među svoje prioritete. Značajni projekti lučke infrastrukture su pri kraju i donose bolji život za otočane.

U samoj završnici je projekt obnove lukobrana Puntin u gradu Korčuli, vrijedan 10,5 milijuna kuna. Radove je obišao zamjenik župana Joško Cebalo u pratnji ravnatelja Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeića. Projekt, koji je u iznosu od 85 posto sufinancirala Europska unija, a 15 posto Republika Hrvatska, bit će završen i prije roka.

Pri samom kraju su i radovi na rekonstrukciji rive u Donjem Čelu na Koločepu vrijedni 30 milijuna kuna koji su također financirani europskim i državnim sredstvima. Produljenje rive na 60 te njeno proširenje na 11 metara teče sukladno dinamičkom planu, a završetak radova planiran je u prvoj polovici listopada.

U listopadu se očekuje i završetak rekonstrukcije luke u Trpnju na Pelješcu vrijedne gotovo 16 milijuna kuna.

Trenutačno najveći projekt u fazi izvođenja radova je izgradnja pomorsko-putničkog terminala u Veloj Luci.

Za terminal je osigurano sufinanciranje europskim sredstvima u iznosu od gotovo 79 milijuna kuna, a predviđeni rok izgradnje je 18 mjeseci. Trenutačno je u tijeku izvođenje armirano-betonskih pilota, a terminal će, po završetku, moći prihvatiti plovila duga i do 150 metara.

 

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.