DUGI OTOK – Dugi otok trail utrka

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 10.04.2022. - Vrijeme čitanja: 4min

Trail utrka kroz očaravajuće prizore parka prirode Telašćica i otočja Zadarskog arhipelaga koja počinje i završava u Sali, turističkom mjestu na obali ovog otočkog dragulja

Pridružite se trail utrci na otoku osebujnosti i kontrasta, najvećem u sjeverno – dalmatinskoj otočnoj skupini gdje obalu karakteriziraju oštri kontrasti kao što su strme i zapanjujuće stijene Parka prirode Telašćica do tihih uvala i pješčanih plaža gdje se može uživati u predivnoj netaknutoj prirodi i čistoći mora, a zbog čega je park dobio status značajnog hrvatskog krajobraza – prenosi dugiotoktrail.com

.
Dugi Otok ima bogatu kulturnu baštinu i povijest jer arheološki lokaliteti po cijelom otoku govore o njegovom korištenju još od prapovijesnog doba

Brojni arheološki nalazi ogledaju se u ostacima liburnskih gradina i grobnih gomila, antičkih vila, ranokršćanskih i srednjovjekovnih crkvi.

Ukoliko se pitate zašto bi se ova utrka i staza znatno razlikovale od bilo koje druge otočke utrke na kojoj ste već bili i ukoliko se ne možete odlučiti da li doći na utrku ili ne, uvjerit ćemo vas da je ovaj otočki dragulj stvoren za outdoor aktivnosti.

Na cilju utrke očekuje vas sajam otočnih proizvoda i neizostavna fešta. Ako niste znali, Dugootočke fešte su dobro poznate po odličnom „štihu“, dobroj spizi, utrci tovara, a uz glazbu uživo potrajat će do jutra.

 

Staza Red 40km

Maratonsku stazu sada ima i Dugi Otok. Osim što ćete imati priliku upoznati dijelove otoka koje do sada niste, pripremite se za vrlo uzbudljivu stazu koja će imati lakših, ali i izazovnih i zahtjevnih dijelova. Pozicije koje „se moraju vidjeti“ nisu izostavljene i više o njima možete pročitati u opisu Cliff Blue kategorije.

 

Staza Cliff Blue 24km

Clif Blue staza prolazi najljepšim dijelom otoka gdje ćete na svakom kilometru zastati kako biste udahnuli dio otočke ljepote, kulturne i povijesne baštine.

Staza će vas provesti kroz stoljetne maslinike koji i danas svjedoče o jednoj od najvažnijih aktivnosti kojim se stanovništvo bavi na otoku – maslinarstvu. Osim maslinika nailazit ćete na rasute spomenike, crkvice i gradine, a obići ćete i brojne uvale koje će vas očarati nevjerojatnom čistoćom i plavetnilom mora.

Park prirode Telašćica pružit će vam nešto što niti jedan drugi neće a to su njegova tri fenomena – uvala Telašćica, klifovi Dugog otoka i slano jezero Mir.

Zaljev Telašćica, jedna od najsigurnijih, najljepših i najvećih prirodnih luka na Jadranu, atraktivno je sidrište za brojne nautičare.

Ogromni klifovi, poznati kao i dugootočke Stene, na najvišem dijelu otoka dosežu i visinu od 160 metara nad morem dok se u dubinu spuštaju i do 90m. Sama staza ide uz litice klifova te je u tom dijelu potreban oprez kako vas otočka ljepotica ne bi navela na krivi korak.

Lokalitet Skrača, još jedan fenomen kojeg se može naći samo na ovom otoku. Naime, na Skračama se nalaze specifične kamene figure, u obliku čovječuljaka, koji su nastali spontanošću prolaznika tako da su slagali kamenja u figure čovječuljaka. Sada ih je preko tisuće i čine jedinstveni otočki fenomen.

Staza vodi dalje do jezera Mir, jednog od rijetkih europskih slanih jezera. Jezero se kroz brojne podzemne pukotine puni slanom vodom iz mora a ljeti temperatura jezera doseže i do 33 stupnjeva.

 

Bay Green 9.3km

Bay Green staza prolazi dijelom kategorije RED 40KM do mjesta Žman. Staza cijelom dužinom prolazi obalom i uvalama Sali, Sašćica, Sitno, Triluke, Trstenica, Žmanšćica i pitoresknim mjestima Sali, Zaglav i Žman.

Na Dugom Otoku je ipak najljepše trčati uz obalu i uživati u pogledima otočkog arhipelaga.

Cilj je u mjestu Žman odakle će vas autobusi voziti natrag u Sali gdje vas očekuje ručak.

I za ovu utrku ćete pripremiti transportne torbe koje će biti prebačene na cilj (Žman). Pakirajte nešto suhe odjeće kako bi se mogli presvući dok čekate autobus.

 

Pravila i propisi natjecanja

Trail utruka se organizira 28. svibnja 2022. godine. Pravila i propisi su dostupni na POVEZNICI.

 

__________
Izvor: dugiotoktrail.com
Naslovna fotografija: Pixabay.