Grgo Petrov, avanturist , putopisac i fotograf jedan je od zanimljivijih ambasadora Dugog otoka…

Grgo je rođen i živi u Zagrebu, ali se često kreće po cijeloj Hrvatskoj i šire. Najviše vremena provodi na Dugom otoku, čiji ga je otočki govor inspirirao da snimi set video uradaka o čakavskom govoru na svom youtube kanalu GRGO PETROV.

.
Čakavski govor Dugog otoka (ZAGLAV) – Prvi dio

a njegovom smo sadržaju već pisali  (OTOČKI ČAKAVSKI GOVORI – Grgo Petrov snima otočke čakavske govore), a ovog puta prenosimo novi uradak naziva ”Čakavski govor Dugog otoka (ZAGLAV) – Prvi dio” u kojem je ugostio prijatelja Roberta Špralju

.

Grgo za Roberta kaže iduće:

”Upoznajte glavnog mladog lingvistu i poznavatelja arhaične dugootočke čakavice sa Zaglava – Roberta Špralju! Bez njega ne bih posnimao niti ostale govornike s Dugog otoka koje ste poslušali (a imamo još jednu zvijezdu iz Dragova).

Robert nas uvodi u neke osnove dugootočke čakavice sa Zaglava (jugoistočna strana otoka) kao i neke razlike u govorima među selima, govori nekad i danas… Neki od primjera su: ča, zač, česa (čega), jure ili jur (već), jošće, jerbo, za man (uzalud), s nami, s vami, genitiv muškog roda jednine na -ov, genitiv ženskog množine je nulti (između kuć)…kratka množina muškog roda (gradi, pasi, noži…)…naglasak na zadnjem slogu i sl.

Robert je inače autor poezije na zaglavskoj čakavici u zbirci “Suncazapad” (2010.) napisanoj dok je još bi maturant. Čut ćemo nekoliko pjesama u nadolazećim videima.”

.
O Grgi Petrovu

Na svom tumblr profilu, gdje možete naći tekstualne i fotografske oblike njegov putovanja, napisao je kako vjeruje da svaka osoba i mjesto ima jedinstvenu priču koja nas može podučiti i nadahnuti. Kaže da mu je cilj snimiti ove priče i iskustva i podijeliti ih sa zajednicom.

Iako je magistar dizajna, kaže da su mu najveća ljubav i strast otkrivanje, stvaranje i dijeljenje priča i iskustava, a trenutno je u procesu pretvaranja svojih strasti i hobija u nešto više. Njegov tumblr profil sastoji se od lokalnih priča i iskustava o ljudima, običajima i mjestima, a posebno jezicima i dijalektima koje možete pronaći na spomenutom youtube kanalu GRGO PETROV.

Grgo, sretno!

__________
Autorica: Paula Bolfan
Naslovna fotografija:  Soline, Dugi otok / Grgo Petrov