DUGI OTOK – Manifestacija “Saljske užance”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 27.07.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Saljske užance su kulturno-zabavna manifestacija koja se održava više od 50 godina vikend prije Vele Gospe

.

Živa glazba, fina hrana i dobra zabava do jutra obilježja su dugootočkih fešti u kojima prednjači saljska fešta pod nazivom ‘Saljske užance’. Ova manifestacija traje dana i u sklopu koje se održavaju razne prezentacije narodnih običaja. Dok mještani sudjeluju u gastro-natjecanjma koja će oduševiti sve sladokusce. Onima koji ne žele čekati da zabava počne nude se razni restorani s različitom, pretežno mediteranskom kuhinjom, kao i koktel barovi te slastičarnice, u kojima možete okusiti otočni način života i njegovu gastro tradiciju.

 

Program aktivnosti manifestacije (06. – 08. kolovoz)

Petak – ‘Ribarska noć’: otvaranje Saljskih užanci, podizanje zastave uz nastup Tovareće mužike, kuhanje i biranje najboljeg brudeta, pečenje tuna, srdela i ostalih plodova mora.

Subota: preko dana odvijaju se za saljski sportski susreti i natjecanja (utrke romobila, vrića, potakača, potezanje konopa), zatim slijedi ‘Saljska noć’ (Iluminacija Porta, brodova i kaića).

Nedjelja: jutro započinje Budnicom po Salima, zatim u popodnevnim satima slijede tradicionalne ‘Trke tovarov’, spektakularan događaj za sve goste na otoku, koja se odvija na saljskoj rivi. Po završetku utrke slijedi dodjela prigodnih nagrada za najbržeg tovara (npr. pršut), kao i za najtrišćenijeg (najljenijeg) tovara, onoga koji je zadnji došao na cilj.

Za svoj pothvat najljeniji tovar i njegov vlasnik dobivaju zasluženo priznanje – diplomu. Nakon trke slijedi posljednji nastup Tovareće mužike, koji završava kupanjem svirača u saljskom portu.

 

 

__________
Izvor: glasotoka.hr
Naslovna fotografija: Pexels.