UŠTEDI ENERGIJU
June 16, 2022

DUGI OTOK - Otvoren Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak

Na Dugom otoku otvara se Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak, nekadašnja vojna utvrda Austro-Ugarske postala turistička atrakcija

Javna ustanova „Park prirode Telašćica“ je svečano otvorila Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak na Dugom otoku u srijedu, 15. lipnja. Riječ je o obnovi vidikovca na najvišem strmcu Jadrana, na 161 metar nadmorske visine. Smješten je neposredno iznad znamenitih klifova, strmih Stena, koje se uzdižu do 200 metara nad morem i spuštaju u dubinu od 90 metara - prenosi zadarski.hr

 

Interpretacijsko edukacijski centar

Prirodna ljepota, osebujnost i jedinstvenost „Parka prirode Telašćica“, najznačajniji su aduti u segmentu sveukupne turističke ponude Dugog otoka. Stoga se uspostavljanjem Interpretacijsko edukacijskog centra stavlja poseban naglasak na značaj, važnost i ulogu zaštićenih područja u edukaciji i jačanju svijesti o vrijednostima Parka prirode te promociji zaštite i očuvanja prirode.

Ideja da se Grpašćak koristi u svrhu posjećivanja javila se još prije gotovo 15 godina, točnije 2006. godine, kada su tadašnje Ministarstvo kulture i Ministarstvo obrane sklopili Sporazum prema kojem je MORH predao tadašnju Postaju obalnog motrenja na korištenje i upravljanje Javnoj ustanovi. Ipak, nedostatni izvori financiranja za veća ulaganja u infrastrukturu, nepostojanje prostornog plana i neriješeni imovinsko pravni odnosi, kočili su projekte kao što je taj – kaže nam Vesna Petešić, rukovoditeljica odsjeka za upravljanje prirodnim resursima u Javnoj ustanovi Park prirode Telašćica.

 

Cilj projekta

Cilj projekta bila je stvaranje atraktivne turističke destinacije kroz kvalitetniju i raznovrsniju ponudu i promociju autohtonih proizvoda te edukaciju, koja će imati neposredne pozitivne učinke na lokalno okruženje – prihode, poticanje poljoprivrednih aktivnosti, otvaranje OPG-a, stvaranje prilika za zapošljavanje, povećanje broja posjetitelja na otoku, produžen boravak posjetitelja, potencijalno poduzetničke inicijative kroz plasman proizvoda i slično.

Izvorni izgled tvrđave Grpašćak datira iz 1911. godine, kada je izgrađena kao vojna utvrda Austro-Ugarske Monarhije. Služila je isključivo kao vojna izvidnica austrougarske ratne mornarice. Tvrđava je godinama bila korištena kao vojna utvrda. Kroz to vrijeme je poprimala manje dorade, dogradnje i rekonstrukcije unutarnjih objekata. U novije doba utvrdu je koristila Hrvatska vojska koja ju je prepustila Parku prirode Telašćica.

Osim edukativne komponente centar će služiti kao komunikacijska točka za plasman autohtonih proizvoda i suvenira bilo da se radi o direktnoj prodaji ili promociji i usmjeravanju prodaje prema ostalim lokalnim proizvođačima.

Ukupna vrijednost projekta je 25,2 milijuna kuna. Ukupni prihvatljivi troškovi su 15,5 milijuna kuna. Od toga 85 posto, ili 13,2 milijuna kuna, osigurano je iz EU fondova.

_________
Izvor: zadarski.slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Vesna Malatestinić

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram